Olcsó ûrkutatás – Lego-szerû szondák

Az elképzelt Mars express. Olcsóbb lesz Egyedi tervezésű űreszközök helyett univerzális modulokból felépíthető űrszondákat terveznek az Európai Űrügynökség (ESA) mérnökei. Az új megközelítés a becslések szerint a korábbi költségvetések 20-30 százalékos lefaragását teszi lehetővé. A kutatók jelenleg egy 50 millió euróba kerülő program során tesztelik, milyen eredményeket hozhat, ha az egyik küldetés során már bevált [...]


Az elképzelt Mars express. Olcsóbb lesz

Egyedi tervezésű űreszközök helyett univerzális modulokból felépíthető űrszondákat terveznek az Európai Űrügynökség (ESA) mérnökei. Az új megközelítés a becslések szerint a korábbi költségvetések 20-30 százalékos lefaragását teszi lehetővé.

A kutatók jelenleg egy 50 millió euróba kerülő program során tesztelik, milyen eredményeket hozhat, ha az egyik küldetés során már bevált terveket egy másik misszió során is felhasználják. Ez az ESA kutatói szerint nemcsak költséghatékonyabbá teszi az űrkutatást, hanem fel is gyorsítja annak ütemét.

A tapasztalok alapján egyértelmű, hogy megéri leporolni a régi dokumentumokat: már eddig is milliókat spórolt az ESA például azzal, hogy egy nemrégiben a világűrbe juttatott gammasugár-obszervatórium részben az 1999-ben fellőtt XMM-Newton nevű röntgenteleszkóp műszaki tervei alapján készült el.

Az ESA szerint leginkább a kisebb műholdak számára, elsősorban a Föld közeli küldetések esetében éri meg az újrahasznosítás, mert a komolyabb expedíciók testre szabott terveket igényelnek. Az űrügynökség mindazonáltal a jövő nyáron fellőni tervezett, mélyen a világűrbe utazó szondában is bevet egy már használt hardvert: a Mars felszínére irányított Mars Express a Rosetta nevű “üstökösvadász” szonda részére tervezett alkatrésszel indul majd útnak.