Szlovén képeslap – várurak földje

Létezik egy ország, amely alatt csupa-csupa barlang húzódik, míg felül síkságok és hegyvidékek váltakoznak, vannak vízesései, történelmi városai, hegyi tavai, egy darab Alpok és egy zsebkendőnyi tengerpart, mindez egyötöd Magyarországnyi területen.

Nálunk leginkább sí- és raftingpályáiról ismerik a szomszédos Szlovéniát, pedig síléc és gumicsónak nélkül is érdemes elkalandozni tájain.


Predjama vára. Lovagi idők

A hazánktól pár órányira levő Ljubljanából az autópályák már egy óra alatt elröpítenek az ország bármely szegletébe, a mindössze 20 kilométer hosszú, ám látványos, és beépítetlen(!) tengerpartra, a bledi tóhoz és a Triglav Nemzeti Parkba. A tenger felé félúton álljunk meg a postojnai cseppkőbarlangnál! Postojna alighanem a világ legjobban kiépített barlangja: kisvasút is közlekedik benne. A cseppkőtúra végén láthatjuk a nemzeti állatnak számító emberhalat: rózsaszínű, vak barlangi gőte, amely hónapokig nem eszik. Csodáljuk, ám nem irigyeljük az aszkéta állatot.

Innen macskaugrásnyira van Predjama vára. A meredek hegyoldalba, barlang tetejére épült vár alá még egy patak is bezúdul. A vár folyosói a barlang járataiban folytatódva vezetnek a szabadba, ostrom idején ezeken át élelmezte a vár lakóit a tizenötödik századi várúr és rablólovag, Erasmus Lueger, aki a mi Mátyás királyunkat támogatta a Habsburgokkal szemben. A lovag, aki frissen szedett cseresznyével és sült ökörrel tört borsot az ostromlók orra alá, végül árulás áldozata lett. A vár folyosóin is könnyű eltévedni, de mi a barlangi izgalmakat választjuk, úgyhogy az Erasemról elnevezett járatot is megnézzük. Sült ökörrel sajnos senki sem provokál, de a vár mögötti völgyben ma is remek cseresznye terem.

Címkék: Hetilap: Plusz