Volkswagen Phaeton – Isteni színjáték

Pheaton a görög mitológia Helios napistenének Ikarushoz hasonlóan szárnyalni képes fia. A Volkswagen az e nevet viselő új típus bevezetésével felül akar emelkedni a népautós hagyományokon.#

Pheaton a görög mitológia Helios napistenének Ikarushoz hasonlóan szárnyalni képes fia. A Volkswagen az e nevet viselő új típus bevezetésével felül akar emelkedni a népautós hagyományokon.# Magyarországon sem árulhat minden VW márkakereskedő Phaetont, csak az a néhány kiválasztott, ahol a luxusautó bemutatására alkalmas környezetet képesek megteremteni. A phaetonizmusra azonban a legjellemzőbb mégis az az ultramodern üvegfalú manufaktúra, amelyben az évi alig 30 ezer darab luxus VW-t készítik, nagyrészt kézi munkával. A Phaetont ugyanis Drezda szívében a Zwingerről, a kézművesek utcájáról híres történelmi városrész és egy lakótelep tőszomszédságában gyártják. A nem éppen Bauhaus típusú üvegpalota valójában végszerelde, ahol parkettás teremben, óragyárra emlékeztető közegben, majdnem templomi csendben, fehér overallos “mesterek” komplettírozzák az autót, szerelik össze a mágnes pályán, robottargoncákon érkező karosszériát a motorral, futóművel. A ligetes, parkos környezetben termelő hangtalan szagtalan üzem díszévé vált a városnak. A manufaktúra egyúttal a Phaeton-érzés bizalomerősítő lelke, ahová bármikor, hívatlanul térhet be a nézelődő, majdani vevő mint egy múzeumba, vagy inkább multiplex moziba, hogy megszemlélje, ellenőrizze, miként készül csúcstechnikával, de egyedileg a legnagyobb Volkswagen. A luxuskocsihoz illő átadási ceremóniát is itt ejtik meg, ahonnan a vevő a kocsi egész élettartamára szóló mobilitás garanciával távozhat.

Mindezzel a VW nem titkolt célja: elhódítani a konkurenciától a luxuskocsik évi 200-250 ezer darabos piacának egytizedét.

Címkék: Hetilap: Plusz