Híd a versenyképes gazdaságba – Kutatói magáncégeké a jövő

Ma a magyar az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság Európában. #

Ma a magyar az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság Európában. #PÁLYÁZATÍRÁSI MÓKUSKERÉK. Néhány kutatótársammal együtt régóta foglalkoztat az a gondolat, miként lehet a mai világban Magyarországon hatékonyan magas színvonalú tudományt művelni. Ez a világon sehol sem egyszerű. Egyrészről ugyan kimondottan hasznos a meglévő pályázati rendszer, mert ez teremt versenyhelyzetet, másrészről viszont az igazán kiemelkedő kutatókat is erősen hátráltatja, hogy ebben a rendszerben folyamatosan saját maguknak kell megteremteniük a kutatási lehetőségeket. A vég nélküli pályázatírás, az eredmények “reklámozása”, a gazdasági tevékenységek, valamint beszámolók készítése nemcsak időben és energiában megterhelő a kutató számára, de a megfelelő képzettsége sincs meg arra, hogy ezeket a tevékenységeket igazán hatékonyan végezze, pedig ez alapvető fontosságú az anyagi és kapcsolati háttér megteremtése szempontjából. Az ipari kutatásban dolgozók mentesülnek ezen feladatok alól, ott viszont korlátozott a kutatási szabadság – az a függetlenség, amely az igazán nagy és meglepő eredmények megteremtéséhez kell.

Ezt a kettősséget már számos nagy cég felismerte, s olyan intézetek létrehozásába fektet be, amelyekben egyáltalán nem korlátozzák a kutatói szabadságot, még a témaválasztásban sem. Ezek a viszonylag kis létszámú intézetek azáltal állítanak elő profitot, hogy folyamatosan “táplálják” az anyacég fejlesztő részlegeit. E vállalkozások működ(tet)ése esetén természetesen nem szabad megfeledkezni a befektetett tőke értékéről sem, amely a drága állóeszközökben akkumulálódik. Ugyancsak közvetlen értékfelhalmozódást eredményeznek a létrehozott és megvalósuló szabadalmak, az egyéb szellemi és esetleges anyagi termékek, valamint az a versenypotenciál, amelyet egy ilyen hatékony vállalkozás képvisel a belföldi, illetve a nemzetközi pályázati rendszerekben, valamint befektetési közegekben.

Kutatótársaimmal kidolgoztunk egy olyan cégmodellt, amely a magyar viszonyok figyelembevételével a modern nyugati kis kutatócégek elvére épül. A magas hatékonyságot cégünk azáltal éri el, hogy egyrészről kis mérete miatt dinamikus és alkalmazkodóképes, másrészről szervezeti felépítése lehetővé teszi, hogy a kutatók maximális hatékonysággal dolgozhassanak a projekttervezéstől a megvalósításig, és energiájuk ne pazarlódjon egyéb tevékenységekre. Kutatási területe az alaptudomány felől hatékony kifutási lehetőségeket biztosít az alkalmazott K+F irányába. A cég a molekuláris biológia, a nanotechnológia és az anyagtudományok ötvözésével úttörő interdiszciplináris területeket szeretne megnyitni.

Külföldi tapasztalataink alapján biztosak vagyunk abban, hogy a “kint” dolgozó legjobb magyar kutatók hazatérnének egy olyan vállalkozásba, amely nemzetközi szintű, igazán nagy tudományos kihívásokkal foglalkozik, nyitott, dinamikus tudományos közösséget teremt, szervezeti felépítése révén maximálisan biztosítja a munkafeltételeket, közép- és hosszú távra is képes megteremteni a kutatás anyagi hátterét, a munkatársaknak pedig biztos és értéküknek megfelelő személyes javadalmazást nyújt.

VALÓS VERSENY. Ha az ilyen vállalkozási formák hazánkban is sikeresek lesznek, akkor valós versenyhelyzet alakul ki mind a kutató cégek között, mind pedig szélesebb körben, a hasonló terepen mozgó egyetemi és akadémiai kutató hálózatban is. Ezek a pozitív folyamatok fókuszáltabb magyar tudományt hoznak létre, hatékonyabbá teszik a kutatási pénzek felhasználását, és elősegítik újabb források bevonását. A legképzettebb magyar munkaerő virtuális értékét valós gazdasági értékké kell konvertálni, mert ez az alapja, hogy bedolgozói gazdaságunk valódi fejlett gazdasággá alakulhasson.