Tiszteljétek a Törvényeket!

Elismerésre méltó kockázatos vállalkozás a bibliai Tízparancsolatról sokrészes tévésorozatot készíteni.#

Elismerésre méltó kockázatos vállalkozás a bibliai Tízparancsolatról sokrészes tévésorozatot készíteni.#KÉT KÉRDÉS. Könyvében Hankiss életünket, magatartásunkat, gondolkodásmódunkat közvetlenül érintő következő két kérdésre keresi a választ. Érvényesek-e ma még a bibliai parancsolatok? És ha érvényesek, akkor mit jelentenek nekünk, a modern világban élő embereknek? Már elöljáróban szögezzük le: a huszonöt szakértővel folytatott beszélgetésekből nem született ezekre a kérdésekre világos, mindenki által elfogadható, egyedül üdvözítő felelet. Ehelyett sokféle izgalmas választ kaptunk a beszélgetőtársaktól, akik között volt teológus, filozófus, jogtudós, vallástörténész, szociológus, antropológus, pszichológus, író. Mindegyikük saját ismerete, szakmája, meggyőződése, hite szerint fejtette ki véleményét, mondta, amit lényegesnek tartott. Szerzőnk pedig a véleményeket, gondolatokat nem ütköztette egymással, hanem egymás mellé állította, az olvasóra bízva közülük a kiemelést, a választást, a számára legrokonszenvesebb, hozzá legközelebb álló megállapításokat, nézeteket, elveket.

Az elemi udvariasság megkívánja a beszélgetőtársak nevének felsorolását: Bárándy György, Csányi Vilmos, Danka Krisztina, Farkas Pál, Fröhlich Róbert, Gábor György, Györgyi Kálmán, Heller Ágnes, Hernádi Gyula, Jókai Anna, Kopátsy Sándor, Manchin Róbert, Mérő László, Polcz Alaine, Popper Péter, Sárközy Tamás, Schweitzer József, Szabó István, Szigeti Jenő, Szilágyi Ákos, Tüske László, Vágvölgyi B. András, Vajda Mihály, Vargyas Gábor, Vekerdy Tamás. A tiszteletet keltő lista alátámaszt(hat)ja vélekedésünket: ezt a könyvet olvashatjuk ugyan folyamatosan, az első oldaltól az utolsóig, de hasznosabb – és élvezhetőbb -, ha többször elővéve könyvespolcunkról, alkalmanként az egyik vagy másik törvényről szóló részt lapozzuk fel, és elgondolkodunk az álláspontok, felfogások sokféleségén.

Idáig eljutva a recenzens dolga volna a jelentős munka ismertetése. Mivel pedig ez reménytelen kísérlet, helyette e sorok írója csupán arra törekszik: néhány önkényesen kiemelt gondolat bemutatásával kedvet csináljon az olvasáshoz. Némelyek szerint a Tízparancsolat az emberi erkölcs teljességének foglalata, olyan erkölcsi kiskáté, amelynek megsértése bűntudatot kelt. Mások szerint legfőképpen világi törvények valamiféle gyűjteménye, amire szükség is van, ám maga a törvény változatlan, de változhat is, jelentőségét azonban megőrzi, miközben újraértelmezése sem tiltható meg. Továbbá: a törvények bizonyos értelemben játékszabályok is, ha az életet játéknak fogjuk fel. Azonban a valódi játékban, mint a sakkban, a szabályok mint törvények betartása kötelező, viszont az emberi élet törvényei rugalmasak.

A tíz törvény közül itt és most emeljük ki a talán legidőszerűbbet, a Ne ölj! parancsát. Lehet-e nem ölni? Mikor szabad ölni? Nehéz kérdések ezek, hiszen az emberi élet szentségénél nincs nagyobb érték. Mégis adódnak olyan helyzetek, amikor sokan úgy érzik: vannak jelentékenyebb dolgok az emberi életnél. Például mindenáron meg kell védeni a hazát, vagy egy szent, vagy annak vélt ügy is fontosabb lehet egy ember életénél.

PARANCS? KÖNYÖRGÉS? A háborúban feje tetejére áll a világ, s aki sok ellenséget öl meg, az hős lesz. A farkastörvény érvényesül tehát itt, amely az erkölcsi elveket és a törvényeket súlyosan sérti, holott nincs olyan jogi paragrafus sem, amely bárkit feloldozna az ölés bűne alól. S még egy elgondolkoztató vélemény: a világi és egyházi hatalmak, az államok és a vallások ezt az isteni parancsot magukra nézve soha sem tartották kötelezőnek. Fűzzük hozzá: a napjainkban Földünk számos pontján folyó “szent háborúk” – hogy a többieket ne is említsük – a Ne ölj! parancsát bizony egyértelműen megsértik.

A kegyetlen életben azonban mi magunk nemcsak ragadozók, hanem áldozatok is vagyunk, akik rettegünk attól, hogy életünk bármikor összeroppanhat. “Ezért – írja Hankiss – valahol a Ne ölj! egyetemes érvényű parancsa mögött ott cseng egy emberi hang, egy emberi könyörgés is: félek a haláltól. Ne ölj meg engem! Ne kelljen meghalnom. Ne még…!” Hallgassunk az emberi hangra: tiszteljük a Törvényeket!

Címkék: Hetilap: Plusz