Öreghegyi szürkebarát 1999, – Mészáros Pál pincéje

Szürkebarát. A szürkebarát, magyarul Pinot gris, érdekesebb és többre képes, mint amennyire megbecsült Magyarországon.#

Szürkebarát. A szürkebarát, magyarul Pinot gris, érdekesebb és többre képes, mint amennyire megbecsült Magyarországon.#

Világos sárga szín, kiváló telt, gyümölcsös illat, ez az asszonyosság-teltség-testesség szignifikáns tulajdonsága a szépen iskolázott bornak. Lágy savak, a kitűnő egyensúlyt kerek egységbe fogja az elegáns édesség, némi palackbuké és az utóízben csöppnyi kesernyésség. E heti borunk a könnyű és nehéz pinot gris közötti arany középúton jár, a nehéz felé billenő kerek csípővel.

Mészáros Pál Öreghegyi szürkebarátja egy ételsor végére ajánlható leginkább, valamely nem gejl, szofisztikált desszert mögé, magam egy mandulamártással felhangosított szőlős rétes társaságában találkoztam vele először, és kaptam fel rá a fejem a gasztronómiát kamarazene-szerűen komponáló-tálaló budavári Fortunában, de nem akarom és nem is tudnám őszintén tisztelt szomszédom, Görgey úr kenyerét elvenni, úgyhogy csak annyit: tessék örömet meríteni e szép borból, senkit ne riasszon el a – hogy is mondjam – hagyományos szín- és formavilágú címke, előző korszakok hangulatának e szerény kövülete. A bor szebb.

Címkék: Hetilap: Plusz