Az állampapírpiac a választások előtt – Elcsendesedve

Az év eleji rekordforgalom után elcsendesedett a hazai állampapírpiac, a választások előtt a befektetők kivárnak.

Ma a lengyel papírok mellett a magyar kötvények kínálják a legvonzóbb befektetési célpontot Közép- és Kelet-Európában – írja a neves nemzetközi befektetési bank, a Goldman Sachs legfrissebb elemzése. A szakértők szerint a választások okozta bizonytalanság elmúlásával a forint újra erősödésnek indulhat, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét mérsékelheti az irányadó kamatlábakat, az év végéig akár 1 százalékponttal is.

A lehetséges kormányok vélt hatásai az állampapírpiacraFIDESZ-MIÉP



• “Dráma”, nehezen felmérhető hatások

• Részvénypiaci sokk

• Az országkockázat növekedése

• Hozamemelkedés az állampapír-piacon, jelentős külföldi eladások

• A forint gyengülése

FIDESZ

• Semleges hatás a részvénypiacra

• Stabil antiinflációs politika

• Hozamcsökkenés az állampapírpiacon, jelentős vételi nyomás

MSZP-SZDSZ

• Csökkenő országkockázat

• Kedvező hatás a részvénypiacra

• Visszaszoruló antiinflációs politika

• Átláthatóbb költségvetés, “olcsó” állam

• Hozamcsökkenés az állampapírpiacon, a forgalom növekedése

MSZP

• Az MSZP-SZDSZ kormányhoz képest a reakciók kevésbé lennének kedvezőek

VÁLTÁS. Az országgyűlési választások, és egy esetleges kormányváltás lehetősége ma már kevésbé befolyásolhatja Magyarország pénzpiaci megítélését, mint korábban – mondták a Figyelő által megkérdezett elemzők, hozzátéve, hogy a szélsőségeket nálunk sem tűrik a befektetők. Így a szakértők szerint a legroszszabb végeredmény az lenne, ha a Fidesz-MPP kisebbségben a MIÉP háttértámogatásával, vagy akár e párttal nyílt koalícióban irányítaná az országot. Ebben az esetben a befektetési szakemberek heves állampapír-eladásokra, és a hozamok nagyobb mértékű emelkedésére számítanak. A magasabb hozamszinten eladók, azaz a korábban alacsonyabb árfolyamon vásárlók ebben az esetben veszteséget kényszerülnek elkönyvelni. Török Zoltán, a Raiffeisen munkatársa szerint a legnagyobb sokkot a részvénypiac szenvedné el egy esetleges Fidesz-MIÉP kormány megalakulásakor, hiszen ennél a felállásnál látják legkevésbé a befektetők, hogy pontosan mire is számíthatnak, míg az összes többi esetben lényegében kiszámítható az ország jövője. A szakértő szerint a Fidesz gazdaságpolitikai vonala inkább elkötelezett az infláció gyors és nagymértékű csökkentése mellett, mint az MSZP-é, a legnagyobb ellenzéki párt viszont ellenfeleinél sokkal jobban törekszik az átlátható költségvetésre és az “olcsó” államra, amit a befektetők kifejezetten fontosnak tartanak, főleg akkor, amikor az ország az uniós tagságra áhítozik.

“A magyar pénzpiac egyre konszolidáltabbá válik” – mondja Detrekői László, a CIB Bank Rt. elemzője, aki szerint azonban egy-egy politikusi nyilatkozat még mindig komolyan befolyásolhatja a forint árfolyamát és az állampapír-kereskedelmet. Detrekői emlékeztet: az állampapírpiac forgalma még január-februárban is folyamatosan rekordokat döntögetett, csakúgy, mint a forint árfolyama (jelenleg 11 és 12 százalék között mozog az erős oldalon), azóta azonban az ilyenkor szokásos átmeneti visszaesés után mintha beállt volna a piac.

KAMPÁNY. A folyamatokat befolyásoló politikusi nyilatkozatok sorába tartozott a szocialisták részéről, hogy szerintük túl erős a forint, miként az is, hogy a pénzügyminiszter-jelöltjük, László Csaba szerint nem annyira fontos az infláció ütemének gyors csökkenése. Detrekői azonban úgy látja: kérdéses, hogy az ilyen jellegű felvetések mennyire tekinthetők csak a választási kampány részének, illetve valós szándéknak. A nyilatkozatokon túl a magyar állampapírhozamokra nagy hatással volt a nemzetközi hozamemelkedés is, valamint az, hogy a nyugati gazdaságok fellendülésével párhuzamosan egyre több elemzőház számít az amerikai Fed és az európai jegybank kamatemelésére a közeljövőben. Mindezek együttesen február óta mintegy 20-30 bázisponttal növelték a hozamokat.

Ami a magyar inflációt és a kamatszintet illeti, Török Zoltán szerint kissé változott a helyzet az év elejéhez képest. Ennek legfőbb oka az, hogy a korábban 23 és 24 dollár közé várt olajárszint időközben meghaladta a 25 dollárt is, ami a hazai inflációt fölfelé nyomhatja. Egyetért ezen értékeléssel Detrekői László is, aki az év elején még elképzelhetőnek tartotta, hogy a hazai infláció május-júniusra akár 5 százalék alá eshet, ám véleménye szerint ennek ma már kicsi a valószínűsége. Mint mondja, éves szinten a Magyar Nemzeti Bank éves várakozásának (4,5 plusz-mínusz 1 százalék) felső határán alakulhat az infláció. A kamatszint a jelenlegi 8,5 százalékról – stabil kormány esetén – további 50-75 bázisponttal csökkenhet. Ha pedig valaki még a választások előtt szeretne állampapírt vásárolni, akkor a legcélszerűbb, ha éven belüli lejáratút vesz, amin ugyan kevesebbet lehet nyerni, de kisebb a kockázat is. A rizikósabb befektetéseket kedvelők számára az elemzők az 5-10 éves lejáratú papírokat ajánlják, amelyeknél a nagyobb hozamcsökkenés extra profitot hozhat a későbbiekben.