Új DVD-formátum a láthatáron – Kék reménysugár

Véget vethet a DVD-piacon dúló formátumháborúnak az új "Kéksugár" nevű adatrögzítő megoldás.

Jelenleg csaknem egy tucat DVD formátum, vagyis DVD-lemeztípus van forgalomban világszerte, a VHS-szalag és a CD leváltására hivatott digitális optikai adatrögzítés sikere ennek ellenére töretlen. A stabilan fejlődő piacot azonban feje tetejére állíthatja az az új formátum, amelynek fejlesztésén éppen a legnagyobb DVD-lejátszó gyártók dolgoznak. A Hitachi, az LG, a Matsushita, a Panasonic, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson által közösen megalkotott újraírható Blu-ray Disc adattároló kapacitása csaknem hatszorosa a mai DVD-lemezekének; e teljesítmény elsöprő fölénye miatt valószínű, hogy a formátum, kiszorítva tucatnyi vetélytársát, végre egységesíti a DVD-birodalomban uralkodó káoszt.

A ma létező lejátszható és írható DVD-k egyelőre ugyanis alaposan eltérnek egymástól. A kalamajka az analóg videó születése körüli, évtizedekkel ezelőtti VHS-Betamax összecsapáshoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy ma nagyobb a zűrzavar. A szórakoztató elektronikai cikkeket gyártók terveiben a felvételre alkalmas DVD már a technológia hajnalán, 1996 előtt szerepelt, de a különböző vállalatok együttműködése nem volt tökéletes. Amikor tehát 1998-ban előrukkoltak az írható DVD-RAM-mal, azt egyetlen piacon lévő meghajtó vagy lejátszó sem tudta olvasni. A később kihozott formátumok – DVD-R és a DVD R/W – egyre inkább összeillettek a már meglévő lejátszókkal, az összhang azonban ma sem kifogástalan.

A minidischez hasonlóan műanyag tokba rejtett DVD-RAM például törölhető és akár százezerszer is újraírható, ám az adatrögzítés módja jócskán eltér a csupán írható DVD-R formátumétól, ezért a két típust ugyanaz a lejátszó nemigen tudja elfogadni. Az összeférhetetlenség pedig, különböző kombinációk kivételével, szinte valamennyi típus esetében fennáll, és csak a legújabb és legdrágább kombinált asztali gépekben működik például az a DVD, amelyet a PC-k be épített meghajtók is lejátszanak.

A mai technológiákDVD VIDEO.

Gyárilag írt lemez, leginkább videofilmek tárolására alkalmazzák; csak lejátszható.

DVD-ROM. Gyárilag írt lemez, adattárolásra használják; csak lejátszható.

DVD-R AM. Nem tisztán optikai rendszerű, hanem részben mágneses adattároló lemez. Tokozott és “csupasz” változatban is kapható; 4,7 gigabájtos, százezerszer újraírható. Televíziókban, adások archiválására célszerű alkalmazni.

DVD- AUDIO. Adatok, kép és hang tárolására, elsősorban zene rögzítésére alkalmas lemez; csak lejátszható.

DVD R/W. Néhány ezerszer újraírható lemez, inkább videó, mint adatok tárolásra alkalmas. Csak a legújabb asztali playerek képesek lejátszani.

DVD-RW. Videók rögzítésére alkalmas, akár ezerszer újraírható lemez.

DVD+RW. A legkorszerűbb, több ezerszer újraírható formátum. A legtöbb DVD-playerrel és a DVD-meghajtókkal is lejátszható, adattárolásra is alkalmas lemez; “univerzális floppy”.

DVD-R. Professzionális felhasználók számára fejlesztették, egyszer írható, videó tárolásra és adatrögzítésre is alkalmas. Másolatok készítéséhez, gyári mesterpéldányként ezt a formátumot használják.

DVD+R. Otthoni felhasználók számára ideális, egyszer írható lemez, hasonló a DVD-R-hez.

E problémákat megoldhatja a fenti konzorcium tagjai által kidolgozott új szabvány: a home video lejátszók és a PC-kbe épített DVD-meghajtók ezzel közös platformra kerülhetnek – ugyanúgy, ahogyan az a CD-ROM és a lejátszók esetében történt. A hagyományos CD és DVD méretével megegyező – 12 centiméter átmérőjű – Blu-ray korongon 27 gigabájt adatmennyiség rögzíthető. Így a hordozón 13 óra hagyományos, a mai DVD-minőséggel megegyező videóanyag fér el – mondjuk a teljes Twin Peaks sorozat egyetlen lemezen, szemben a mai, 4,7 gigabájtos DVD-k maximálisan 133 perces teljesítményével. A legmagasabb minőségű, HDTV (nagy felbontású televízió) színvonalú felvételekből két órányi írható a lemezekre.

Az egységes formátum, amennyiben forgalomba kerül, valószínűleg még jobban felpörgeti az egyébként is virágzó piacot. A CMC Magnetics Corp., a világ egyik legnagyobb adathordozó-gyártója az idén áprilistól számítva ebben az évben több százmillió újraírható DVD+RW eladását tervezi világszerte, és a DVD-R formátumból is hasonló nagyságrend értékesítésére számít. A DVD-lejátszók és filmek száma világszerte évente megduplázódik, miközben áruk ezzel párhuzamosan csökken – kétévente feleződik.

Igaz ugyan, hogy termékként szóba jöhető Blu-ray író és lejátszó egyelőre még prototípus formájában sem létezik, a fejlesztők szerint azonban a technológia alkalmas arra, hogy a várhatóan 2004-ben megjelenő új lejátszókat és felvevőket a kereskedelmi forgalomban kapható DVD-filmek formátumához igazítsák. Így a fogyasztók megnyugodhatnak: nem kell majd lecserélniük az utóbbi években felhalmozott drága videógyűjteményüket.

Címkék: Hetilap: Infotech