Egri Chardonnay 1999, G.I.A.

Ez itten az egyik legszebb, ha nem a legszebb honi Chardonnay pillanatnyilag.#

Ez itten az egyik legszebb, ha nem a legszebb honi Chardonnay pillanatnyilag.# A G.I.A. név Gál Tibor, Marchese Incisa és az Alpina BMW kezdőbetűiből szerkesztett betűszó; persze melyik szó nem betűszó? Gál Tibor a magyar borászat BMW-jeként száguldozik a Trabantok, kispolskik és Velorexek nyüzsgő áradatában, legutóbb éppen az általa jegyzett 1998-as Tenuta dellOrnellaia Bolgheri Superiore Ornellaia lett az első a Wine Spectator százas listáján, ami nem csekélység. Gál nagy léptékekben gondolkozó profi, aki az olasz bor újjáéledésének hullámain emelkedett Antinori márki borászatában a pincemunkástól a vezető borászi pozícióig és a világhírig 89 és 98 között, mellesleg 98-ban őt választotta meg a Borakadémia az esztendő legjobb magyar borászának. Hazatérve a hajdan egervines Gál 1993-ban hozta létre a fenti betűszó többi tagjával egri pincészetét. A dinamikusan fejlődő borvidéken épülő G.I.A-birtok nagy dobásai csak mostanában, a telepítések termőre fordulását követően várhatóak. A vörösbor-művész Gálnak ez az Egerben, Európa egyik legészakibb fekvésű, ám délies karakterű borvidékén komponált szép fehérbora is kaszált egy bronzot a tavalyi Challenge international du Vin-en, alább azt vizsgáljuk, miért is.

A burgundi eredetű chardonnay-ről számtalanszor megemlékeztünk már e fórumon, aminek az az oka, hogy okkal-joggal sikeres világfajtaként a honi borvilágban is unos-untalan belebotlik az ember. Az ok és jog az, hogy a chardonnay nem hisztis, jól termő, masszív, széles spektrumú szőlő, mely a pezsgő alapbortól a csúcsborig sok mindenre képes. E héten bevizsgált anyagunk az utóbbiak közé tartozik. A világos zöldessárga színt erős barrikillat kíséri, némi almássággal keveredve. A markáns újhordós jelleg nagyon szép formában jelenik meg, gazdag fűszeresség képében. A magas, 13 százalékos alkohol és a szép, lágy savak igazi harmóniában egyesülnek a testes borban, melynek hosszú utóízében leheletnyi édességet érezhetni. A könnyen hozzáférhető, jobb vinotékák polcairól kedvező áron leemelhető chardonnay-nek a technológiában gyökerező sokat emlegetett “vajassága” plasztikusan jelenik meg az élményt adó borban, melyhez például egy füstölt lazac, vagy fogas á la Morny, esetleg fogas au gratin, spárgával, avagy nyárson sült kecsege jut eszünkbe.

Címkék: Hetilap: Plusz