CEBIT 2002 – Kommunikációs ki mit tud

Nagy téteket tettek a harmadik generációs mobiltelefóniára a telekom vállalatok, miközben a jelenlegi GSM telefonok is már majdnem annyit tudnak, mint a beígért 3G-s csodamasinák.

Sony Ericsson T68i. A nálunk már piacon lévő, ám a CeBIT-en még újdonságnak számító készülékével volt jelen Hannoverben az alig fél éve működő Sony Ericsson. A T68i jelű mobiltelefon, a hozzá csatlakoztatható CommuniCam MCA-20 típusú digitális kamerával készített fényképeket MMS-üzenetként képes továbbítani másik telefonra, illetve

e-mailben PC-re. Az elkészült fotók ugyanakkor a telefon memóriájában tárolt telefonszámok, illetve nevek mellé menthetők. Így nem csak ismerőseink nevét és számát, de fényképét is tárolhatjuk telefonunkban.

Ír, olvas, beszél, fizetés előtt kölcsönad – ilyennek kell lennie az aktuális trendeknek megfelelő kommunikációs eszköznek a világ vezető telekom cégeinek víziója szerint. Olyannyira, hogy mindezt az ágazat szokásos, éves seregszemléjén, a hannoveri CeBIT-en, a kiállítók be is bizonyították. Kétségtelenné tették, a vezetékes kommunikációt lassan, de kérlelhetetlenül a múzeumokba száműző mobiltelefonok, hordozható számítógépek az üzenetek vizuális rögzítésében és továbbításában, fogadásában, illetve láthatóvá-hallhatóvá tételében nem ismernek lehetetlent. És persze újra megmutatták: akad olyan mobilkészülék is, amely amellett, hogy természetesen lehet vele telefonálni, akárcsak egy hitelkártya, az elektronikus fizetés kényelmét ígéri gazdájának.

RÁNCFELVARRÁS. Az önfeledt örömködésbe azonban egy kevés üröm, bizonytalanság is vegyül. Ha nem is azért, mert a legújabb készülékek a szemetet még mindig nem viszik le, inkább azért, mert az aktuális prognózisok alapján a harmadik generációs – gyorsabb és több látványos szolgáltatást nyújtó – mobiltelefónia egy-két éven belül elkerülhetetlen színrelépése után, a ma még élvonalbeli technikát képviselő kütyük maguk kerülhetnek a szemétre.

Siemens SIMpad SL4. Az idei CeBIT hivatalos kommunikációs terminálja volt a Siemens SIMpad SL4-es készüléke, ami első látásra egy nagyra sikerült PDA-ra hasonlít. Gyártója webezéshez ajánlja. A Windows CE 3.0 operációs rendszert használó terminállal a CeBIT látogatói több standon működés közben találkozhattak, GPRS mobil adattovábbításra éppen úgy alkalmas, mint vezetékes hálózatokon történő kommunikációra. Készenléti ideje a leírások szerint 240 óra, használati ideje 7 óra.

Nem tudni, igaznak bizonyulnak-e a kinek-kinek ízlése szerint optimista, vagy éppen pesszimista jövőképek. Mindenestre a kissé talán tudathasadásos állapotot érzékelteti, hogy az idei, az előző évieknél is több kiállító részvételével lezajlott CeBIT grandiózus standjai a korábbiaknál kevesebb igazi újdonságot tartogattak a látogatók számára. A szokás szerint az egyik legnagyobb területen felvonuló Deutsche Telekom (DT) hozta a formáját – a vezetékes hálózatok lehetőségeinek ecsetelésére fordította energiája nagy részét. A mobiltelefon-gyártók kiállításainak közvetlen szomszédságában azonban kétséges, hogy sok hívet tudott volna szerezni hagyományos profiljának.

És ezen az sem igazán változtathatott, hogy még a világ vezető mobiltelefon-gyártójaként számon tartott Nokia sem brillírozott Hannoverben. Versenytársai többségéhez hasonlóan a finn cég hagyományosan tekintélyes kiállítási területén jobbára már kereskedelmi forgalomban lévő készülékek szerepeltek – igaz, kisebb-nagyobb “ráncfelvarráson” mindegyikük átesett. A közismert kommunikátor például szoftverfrissítésen.

Panasonic VideoPhone. Japánban fejlesztette ki és a távol-keleti piacon tavaly be is mutatta a CeBIT-en még újdonságnak számító VideoPhone-ját a Panasonic. A mozgó képek továbbítására és fogadására egyaránt képes készülék 256 szín megjelenítésére képes, nagyméretű LCD kijelzőt kapott. A hagyományos internet-használatkor másodpercenként 64 kilobites, a multimédiás alkalmazások ideje alatt másodpercenként 384 kilobites átviteli sebességre képes videotelefonnak saját beépített kamerája van. Arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy a harmadik generációs japán mobiltelefóniára szabott masina használatához Európában mikorra épülnek ki a megfelelő hálózatok.

Mindennek alátámasztására jól hangzó magyarázat lenne, hogy a rendkívül fejlett magyar mobilpiacon a legfrissebb eszközökkel és alkalmazásokkal is idejekorán találkozhat a felhasználó. A Nokia standján azonban, ha nem is hivatalosan, de elismerik: a valós magyarázat ennél profánabb. Történetesen, hogy a telekom ágazat évek óta tartó válsága és a bizonytalan piaci előrejelzések nem használnak az új készülékek és alkalmazások fejlesztésének. Így aztán be kell érni a már szinte minden gyártó kínálatában szereplő mobiltelefonos fényképküldéssel (MMS), na meg a szinte mindenütt megjelenő színes kijelzőkkel.

MARAD A GSM? A mobil számítógépek használói számára ennél talán nagyobb örömöt nyújthat a Nokia immár a hagyományos áramkörkapcsolt (HSCSD) és csomagkapcsolt (GPRS) adattovábbítást egyaránt lehetővé tevő új kártyatelefonja. Még akkor is, ha az ehhez hasonló és azonos tudású készülékeket már több gyártó – így az öt éven belül a mobil multimédiás eszközök piacvezetőjének posztjára törő Sony Ericsson – is felvette kínálatába.

A mobiltelefóniában évek óta várt technológiaváltás késését jelzi, hogy a fejlesztők mintha minden olyan tervüket igyekeznének a második generációs, azaz GSM alapú technológia égisze alatt megvalósítani, amit a két évvel ezelőtti állásfoglalások szerint a harmadik generáció (3G) lenne hivatva beteljesíteni. A szűkös kereteken belül is lázas igyekezetre utal, hogy a 2002-es mobiltelefonok szinte elképzelhetetlenek színes kijelzők, mobil internet, a készülékbe gyárilag beépített, vagy interneten letölthető játékok nélkül. A szemlélődő valószínűleg nem sokat téved, amikor a mobiltelefonba applikált öngyújtó, vagy a fából készült mobil láttán arra gondol, hogy a készülékgyártók kínjukban már azt sem tudják, mi mindent találhatnának még ki.

Motorola V70. Nem titkoltan a feltűnésre alapozza V70 jelű, meglepő formájú, ezüst színű mobiltelefonja piaci sikeréhez fűzött várakozásait a Motorola. És valóban, a hazánkban a második negyedév végén már kapható mobil a CeBIT egyik slágere volt. Ez elsősorban a telefon egyedi megoldásainak, így például az egyedülálló módon elfordítható előlapnak, a választható – kék, sárga, vörös vagy lila – háttérvilágításnak, a fekete alapon fehér karaktereket használó kör alakú kijelzőnek köszönhető. Emellett az alig 79 grammos készülék már GPRS adattovábbításra képes, továbbá új fejlesztésű menürendszert, az SMS küldést segítő kisméretű kiegészítő billentyűzetet, három beépített játékot és speciális FM rádiós headsetet kapott.

A legfrissebb élvonalbeli maroktelefonokkal ma már lehet fényképet készíteni, majd azt – készüléktől függően – SMS-hez hasonlóan elküldeni, vagy a telefon névlistáján eltárolni. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy akár fénykép alapján is eldönthessük, kinek telefonálunk. De egy valamirevaló mobillal továbbíthatunk rövid videofelvételeket, vagy hangfájlokat is. Az Alcatel egyik fejlesztője mindenesetre próbálta visszarángatni dús fantáziájú kollégáit a földre. Kissé bánatosan azon elmélkedett: a készülékgyártóknak nem szabad elfelejteniük, hogy sokan továbbra is szeretnének telefonálni mobiljukkal. S akár tetszik, akár nem, egyelőre az ő igényeik kielégítésére is illik némi figyelmet fordítani.

GENERÁCIÓS KIHÍVÁS. Mialatt a “kirakatban” a jelenleg működő mobiltelefon-rendszerekben használható készülékek és alkalmazások fejlesztése folyik, a háttérben nem állt le a 3G rendszerek és telefonok fejlesztése, tesztelése sem. Mike Zafirovski, a Motorola mobil üzletágának elnöke maga is “több vasat tart a tűzben”. Miközben a CeBIT-en még az amerikai cég színes kijelzőt villogtató, polifonikus, azaz többszólamú csengőhangot hallató, emellett számos egyedi megoldást felvonultató új készülékeit mutogatta, látszólag nagyobb kedvvel beszélt a mobiltelefónia küszöbön álló generációváltásáról. “Hagyományos” mobiltelefonjainál szívesebben dicsekedett a Motorola a második félévben kereskedelmi forgalomba kerülő 3G telefonjával. A nem sokat mondó A820 néven jegyzett modell harmadik generációs, először egy hongkongi mobilhálózatban mutatkozik majd be. De Zafirovski hasonlóan fontosnak tartja azt is, hogy CeBIT idején a Motorola Wiesbadenben lebonyolította az első németországi 3G telefonhívást is.

Casio TV-970. Színes televízió a zsebben – a fekete-fehér Junoszt-hoz szocializálódott tévénézőknek leesne az álla a Casio TV-970-es, Sokol rádió méretű mini tévéje láttán. A japán cég szórakoztató újdonsága 19,9 centiméter széles, 8,1 centiméter magas és 3,6 centiméter vastag. A kérdés csak az: az alig 190 grammos készülék LCD képernyőjén mennyire lesz élvezhető mondjuk a Forma-1 közvetítése.

A szakemberek természetesen továbbra sem szívesen bocsátkoznak találgatásokba arról, hogy a 3G rendszerek beindítása mikorra várható. A gyártók több-kevesebb önbizalommal állítják: a technikai kihívások megválaszolására felkészültek. Az azonban, hogy az új rendszerek mikorra vállnak kereskedelmileg éretté, nem az ő asztaluk.

És ebben igazuk is van. Más kérdés, hogy a jelenlegi GSM rendszerek lehetőségeinek kiterjesztése, a videofelvételek letöltésének, lejátszásának lehetővé tétele, a gyártótól független egységes bluetooth (vezeték nélküli, mikrohullámú rádió-összekötetést biztosító) megoldások elterjesztése, egyáltalán nem kedvez az új technológia kereskedelmi elfogadtatásának. A 3G készülékek és szolgáltatások ugyanis – ha lesznek – biztosan nem lesznek olcsóak. Az irántuk mutatkozó érdeklődést leginkább az kelthetné fel, ha a 3G olyasmit kínálna, ami a GSM világban elképzelhetetlen. Márpedig a CeBIT-en úgy tűnt: a dolgok jelenleg nem egészen ebbe az irányba haladnak.

Címkék: Hetilap: Infotech