Magyar Villamos Művek kontra Paksi Atomerőmű – Atom-hatalom

Tulajdonosi szándékokon, törvényi előírásokon kell átverekednie magát a Paksi Atomerőmű Rt.-nek, ha az évtizedes ambícióknak megfelelően önállósulni akar.

Bombariadó borzolta a már egyébként is feszült kedélyeket a múlt hét elején a Paksi Atomerőmű (PA) Rt.-ben. Az erőmű biztonsági szolgálatának munkatársain, na meg az egész környéket lezáró tűzszerészeken kívül azonban a társaságnál feltehetőleg igazából senkinek nem a külső parkolóban heverő gazdátlan diplomatatáska miatt fájt a feje.

HÁTTÉRHARC. A 98 százalékban a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. tulajdonában lévő PA Rt. számára talán egy, a kerítésen kívül ketyegő feltételezett időzített bomba sorsánál is fontosabb jelenleg, hogy teret kapnak-e a cég önállósodási törekvései, vagy a legnagyobb hazai elektromos erőmű továbbra is a kormány energetikai célkitűzéseinek egyik végrehajtója marad. A társaság sorsát hosszú távon meghatározó változtatás igényét azonban hivatalos fórumokon egyelőre senki nem fogalmazta meg. A sorok között olvasni tudók ugyan Baji Csaba vezérigazgató nyilatkozataiból, na meg egy múlt heti konferencián elhangzott felszólalásából kiolvashatták, hogy a paksiaknak nem igazán tetszik a kormány energiapolitikájában, illetve az energiatörvényben rájuk osztott szerep. Konkrétan, hogy miközben 2003 januárjában sor kerülhet a hazai energiaszektor liberalizálására, a kilowattóránként 7,25 forintos árával messze a legolcsóbban termelő paksi erőmű elsődleges feladata – a fogyasztói árak indokolatlan emelkedésének elkerülése érdekében – a lakosság és a közüzemi fogyasztók ellátása lenne. Ez a lecke ugyanis nem sokat hoz a PA Rt. konyhájára. Különösen, ha a kijelölt felhasználói kör kiszolgálása után fennmaradó szabad kapacitások felhasználásáról is a tulajdonos MVM határoz.

A paksi erőmű illetékesei úgy számolnak: termelésük 20-25 százalékát lehetne a versenypiacon értékesíteni, ami évente hozzávetőleg 20 milliárd forint többletbevételt eredményezne. Márpedig ez tovább javíthatná a vállalat pozícióit.

A tűzszerészek nem találtak bombát az elhagyott paksi táskában, amelynek tulajdonosa végül megkerült. A PA Rt. önállósodásáért még háttérben folytatott lobbizásnak azonban valószínűleg ilyen könnyen nem születik meg a mindenki számára megnyugtató eredménye. Mészáros György, a cég igazgatóságának elnöke úgy fogalmaz: nincs drámai ellentét az atomerőmű vezetése és a tulajdonos MVM között. Hivatalosan azt is cáfolja, hogy az erőműnek önállósodási, elszakadási törekvései lennének. Az erről szóló hírek szerinte pusztán pletykák. Azt viszont természetesnek tartja, hogy a PA Rt.-nek saját – mások által is méltányolható – érdekei vannak, amelyek nem mindig esnek egybe a tulajdonosi elképzelésekkel.

Az MVM-ben tehát fellélegezhetnek, a paksi “bomba” egyelőre nem robban. Más kérdés persze, hogy egyáltalán robbanhatna-e. A Paksi Atomerőmű esetleges kísérletei az energiatörvényben rá osztott kötelességek alóli kibújásra egyet jelentenének a kormány törekvéseivel való nyílt szembeszegüléssel. Márpedig aligha valószínű, hogy a kormányzat hajlandó lenne lemondani arról a befolyásról, amit a paksi olcsó áram feletti rendelkezés biztosít a versenypiaci árak alakításában.

KÖZGYŰLÉS ELŐTT. “A PA Rt. hiába is próbálna úgy csinálni, mintha önálló társaság lenne” – vélekedik Katona Kálmán, az MVM Rt. elnök-vezérigazgatója. A paksi erőmű csaknem kizárólagos tulajdonosának első embereként egyetlen olyan hivatalos lépésről sincs tudomása, ami a cég függetlenné válását, az MVM holding-irányítási rendszeréből történő kiszakadást szolgálná. Véleménye szerint azonban egy ilyen próbálkozás nem pusztán az MVM Rt.-t érintené kellemetlenül, de hozzájárulna a lakossági és közüzemi áramárak emelkedéséhez is. Hosszú távon pedig a paksi erőmű számára is kellemetlen csapdákat tartogatna.

AGGÁLYOK. Az elnök-vezérigazgató egyetért azzal, hogy amennyiben az atomerőműnek szabad kapacitásai vannak, akkor a szabadon felhasználható energiát a versenypiacon értékesítsék. Azt viszont már aggályosnak tartja, hogy az olcsó paksi áramot a minél nagyobb profit reményében, az aktuális piaci árakon adják el. Ezzel ugyanis egyaránt hozzájárulnának a piaci és a közüzemi árak magasan tartásához. Helyesen akkor járnak el, ha az olcsó atomerőműben termelt áram értékesítésével a versenypiaci árakat igyekeznek mérsékelni, és nem a PA Rt. profitját akarják növelni.

A szakértők úgy tartják, a hivatalosan nem deklarált, de a paksi erőműért a háttérben folyó csatározás fontos állomása lehet a PA Rt. április 5-én tartandó közgyűlése. Az előzetes hírek szerint ugyanis a napirenden személyi kérdések is szerepelnek. Katona Kálmán azonban úgy véli: a parlamenti választások előtt két nappal valószínűleg senki nem kezdeményezi majd a társaság igazgatóságának drasztikus átalakítását. Csupán egyetlen személyi változásról lesz szó. Bán Tamás, az MVM vezérigazgató-helyettese, miután kinevezték a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. vezetőjének, lemondott paksi igazgatósági tagságáról. Márpedig ezt a közgyűlésnek el kell fogadnia és utódját is ki kell jelölnie.

Címkék: Hetilap: Cég+piac