Hidegfúzió – Energiát buborékokból

Lehetséges, hogy egy csaknem száz éve ismert fizikai jelenség segítségével sikerül megvalósítani az olcsó nukleáris fúziót – derül ki egy orosz-amerikai kutatócsoport közleményéből.#

Lehetséges, hogy egy csaknem száz éve ismert fizikai jelenség segítségével sikerül megvalósítani az olcsó nukleáris fúziót – derül ki egy orosz-amerikai kutatócsoport közleményéből.#

Pedig az óriási hőmérsékletet másképp is létre lehet hozni, például lokálisan, rendkívül kis térfogatokban. Ilyen megoldás, amikor fókuszált lézersugárral nyomják össze a hidrogénatomokat, vagy amikor egy, az 1930-as évek óta ismert jelenséget, az úgynevezett akusztikus kavitációt használják fel a reakció elvégzéséhez.

A kavitáció – üregképződés – során az áramló folyadékokban fizikai hatásra, például hangra, a folyadék bizonyos részeiben a nyomás hirtelen nagymértékben csökkenhet. Ilyenkor a folyadék folytonossága megszakad, belsejében buborékok keletkeznek. Fizikai szempontból a kavitáció kezdete nem különbözik a forrástól, a vége azonban annyiban igen, hogy a tovasodródó miniatűr gőzbuborékokban a másodperc ezredrészére a Nap felületi hőmérsékletének többszöröse is kialakulhat. A folyadékba juttatott hidrogénizotópokkal így már van esély arra, hogy bekövetkezzék a termonukleáris fúzió, és a Science magazinban megjelent hír szerint ezt sikerült most elérnie az orosz-amerikai kutatócsoportnak.

Bár a kísérletet kivitelező tudósok bizakodóak, az eredmények még megerősítésre várnak. A mérési adatok bejelentése után a vizsgálatokban részt vevő Oak Ridge National Laboratory újra átnézte a jegyzőkönyveket, s jelentése szerint nem talált neutron-kibocsátásra – vagyis a fúzióra – utaló jeleket. Ezt az eredményt azonban az orosz fél az amerikai labor által használt neutron-detektorra fogja.

Címkék: Hetilap: K+F