Egészségügyi juttatások a cégeknél – Védelmi kiadások

Mivel egy vállalat sikere a vezetők, a kulcsemberek egészségi állapotától is függ, hasznos lehet a jogszabályi előírásokon túl is védeni egészségüket.

Magánklinikai ellátást a cégek elenyéisző kisebbsége, komplex orvosi szűrést azonban már a többsége nyújt a vezetőknek. Szaporodik azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek nemcsak a kötelező munkaköri alkalmasság-vizsgálatot, munkavédelmi és szűrővizsgálatokat végeztetik el alkalmazottaikon, hanem egyéb egészségügyi juttatásokat is biztosítanak számukra.

ODAFIGYELÉS. A PricewaterhouseCoopers (PwC) 2001-es PayWell Fizetési és Kompenzációs Felmérésének tapasztalatai szerint évről évre több helyen ismerik fel az ilyen juttatások jelentőségét. “A cégek rájöttek arra, hogy dolgozóik sokkal hatékonyabbak, ha egészségesek és fittek, másrészt az egészségügyi juttatások, egészségpénztári befizetések adózási szempontból is kedvezőbbek sok más juttatásnál” – mondja Zsembery-Csóka Krisztina, a tanácsadó cég humánerőforrás-tanácsadás menedzsere. “Felmérésünk szerint a vállalatok 42 százaléka biztosít valamilyen orvosi ellátást alkalmazottainak a törvényben előírtakon felül. A legnépszerűbb juttatások között találjuk a komplex orvosi szűrést, a szem- és fogorvosi vizsgálatot, vagy a reumatológiai, nőgyógyászati szűrést is” – sorolja a PwC menedzsere. Betegség és kórházi kezelés esetére szóló biztosítást azonban a vizsgált cégeknek csak 22 százaléka nyújt, egyharmaduk csupán a vezetők részére, 19 százalékuk pedig bizonyos munkakörökhöz rendelve. Általában a különböző szűrővizsgálatok biztosítják az alkalmazottak egészségének megőrzését, de közel sem egyforma minőségben. Jelentős eltérések lehetnek ugyanis attól függően, hogy a vállalat melyik szolgáltatóval és milyen csomagra, vagy milyen összegben köt szerződést.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. 2000-ben alapította meg önkéntes egészségpénztárát, azzal a céllal, hogy elősegítse tagjai egészségmegőrző tevékenységét, támogatást nyújtson az igénybe vett szolgáltatások finanszírozásához, s mindehhez az alkalmazottak kedvezményesen vehessék igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat. Az intézmény népszerűségét jelzi, hogy mostanra valamennyi munkavállaló belépett a pénztárba, amely így több mint 1600 tagot számlál. A társaság tagdíjátvállalás címén a tagoknak nettó alapbérük 2 százalékát utalja át negyedévente az egészségpénztárnál vezetett egyéni számlájukra. Sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy kiegészítik az egységes tagdíjat, így nagyobb összeggel gazdálkodhatnak az egyes egészségügyi szolgáltatások kiválasztásakor. További lehetőségként a társaságnál működő szociális menürendszerből – amely meghatározott összegig nyolcféle alternatívát kínál – választható az egészségpénztári támogatás is.

A vállalat a törvényi előírásokon túl preventív programokkal is támogatja az alkalmazottak egészségi állapotának megőrzését. “Ennek egyik eleme egy olyan, a saját foglalkozás-egészségügyi szolgálat által végzett, általános szűrővizsgálat, amely 3 év alatt a vállalat valamennyi munkavállalóját érinti” – mondja Turányik László humánpolitikai igazgató. E mellett az elmúlt két évben több mint egy tucatféle szűrővizsgálatra került sor – légúti allergia, rákszűrés vagy szemészeti vizsgálat -, amelynek nagy részét külső egészségügyi szakemberek végezték. Azokra az ellátásokra, amelyek iránt különösen nagy az igény – például nőgyógyászati, fogászati és szemészeti rendelés -, a cég saját rendelőiben, külső szakorvosok bevonásával is lehetőséget nyújt. A foglalkozás-egészségügyi és szakorvosi tevékenységet jól felszerelt rendelők, helyszínen működtetett praxis laboratórium és fizikoterápiás szolgáltatás támogatja. A vezetők egészségmegőrzés iránt érzett felelősségét jelzi, hogy a társaság auditált környezetvédelmi, egészség- és munkavédelmi politikával rendelkezik, amely a vállalatirányítási rendszer fontos eleme.

ADÓKÖNNYEBBSÉG. Hasonló szellemben támogatja dolgozóinak egészségét a Matáv is, amely már 1991-ben elindította ebbéli programját, akkor még csak önsegélyező egyesület formájában. Majd 1998-ban létrehozta a Dimenzió Egészségpénztárt, amely a maga kategóriájában ma egyike a legnagyobbaknak: 12 ezer tagot számlál, és több mint 40 munkáltatóval, valamint 500 egészségügyi szolgáltatóval áll kapcsolatban. Partnere többek között a Magyar Nemzeti Bank és a TVK is. A Matáv dolgozói számára önkéntes a tagság, ám így is 80 százalékuk a belépés mellett döntött. A tagoknak a bruttó kereset 3,125 százalékát, vagy 5200 forintot kell havonta befizetniük. “A munkáltató rendszerint ennek 80 százalékát vállalja át, ami nem meglepő, hiszen ezt költségként írhatja le” – mondja Váradi Péter, a pénztár szolgáltatási ügyvezető-helyettese. A tagdíj működési költséggel csökkentett összegének 40 százaléka az úgynevezett szolidáris kasszába folyik be, ezt a pénztár olyan programokra fordítja, amelyek minden tagnak járnak. Ide tartoznak a szűrővizsgálatok is: kétévente kerül sor a szív és érrendszeri, valamint stroke-szűrésekre, a köztes időszakban az onkológiai, valamint a gyomor- és bélrendszeri betegségek szűrésére. A fogászati szűrővizsgálatok évente ismétlődnek. Ezenfelül, szintén ebből az alapból szervez a matávos egészségpénztár kampányszerű programokat is, például a jelenleg futó országos csontritkulás és bőrgyógyászati rákszűrő projektet. A nettó tagdíj maradék 60 százaléka az egyéni számlán gyűlik. “Ezt a tag tetszés szerinti egészségügyi célú szolgáltatásra fordíthatja, például vehet fitneszbérletet, gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközöket, igénybe vehet szanatóriumot, gyógyfürdőt, magánorvosi ellátást, természetgyógyászati szolgáltatásokat” – folytatja Váradi Péter, akinek tapasztalatai szerint a legnépszerűbb a fogorvosi és az optikai szolgáltatás, valamint a rekreációs célú üdülés.

A pénztár vállalkozás formájában egyéb szolgáltatásokat is nyújt, ha a tagok vagy munkáltatók igénylik. Néhány cég – többek között a Matáv is – felsővezetői egészségére különös figyelmet fordít, így vezetői részére éves gyakorisággal részletes menedzserszűrést és kiemelt ellátást vásárol a pénztárnál. Ezek során nemcsak az őket fenyegető leggyakoribb betegségek kiszűrésére kerülhet sor, de lehetőség van számos orvosszakma bevonásával kiterjedt vizsgálatra, alkalmazkodva a menedzserek szűkre szabott időrendjéhez és magasabb elvárásaihoz.