Szuperszámítógépek – Multik adományai

Ismeretlen áron került az Országos Meteorológiai Szolgálathoz (OMSZ) az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe.#

Ismeretlen áron került az Országos Meteorológiai Szolgálathoz (OMSZ) az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe.#

GigaflopA szuperszámítógépek ereje a Linpack benchmark értékkel jellemezhető. Ennek kalkulálása végett a gépeknek egy komplex matematikai problémát kell megoldaniuk. A feladat végén a végrehajtás idejéből kiderül a berendezés teljesítménye, amelyet gigaflop egységben adnak meg. Ez a másodpercenként végrehajtott lebegőpontos utasítások (flop) számát jelzi milliárdban (erre utal a giga előtag).

A tudomány számos olyan feladatot ismer, amelyeket lehetetlen megoldani a megszokott nagy teljesítményű számítógépekkel. Ilyenek például a részecskefizika, a rákkutatás kérdései, vagy a nukleáris robbanások szimulálása. Ezeken a területeken komoly előrelépés csak szupergépek alkalmazásával remélhető.

E gépek erősségük alapján versengenek az ilyen készülékeket rangsoroló TOP 500-as lista (www.top500.org) előkelő helyeiért. A négy magyarországi szuperszámítógép ugyan nem szerepel a toplistán, de legalább nem kerültek sokba: a Compaq közel egy éve két, összesen 1 milliárd forintos, 40 gigaflopos teljesítményű berendezést bocsátott térítésmentesen az ELTE és a BME rendelkezésére. Hasonlóan nagyvonalú adomány a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) tavaly tavasz óta működő szuperszámítógépe, amely egy közbeszerzési eljárás elnyerése után a Suntól került az iroda birtokába. A tendert elnyerő cég ugyanis az akkor 2 milliárd forintos listaáron elérhető készülék megvásárlásához 97 százalékos kedvezményt nyújtott a NIIFI-nek. A Sun a nemrég bővítésen átesett, teljes kihasználtsággal működő berendezés bemért eredményét az elméleti maximum függvényében, illetve a valós mérések hiányában 88 és 93 gigaflop közé teszi.

Mivel egy-egy szuperszámítógép értéke jelentősen meghaladja egy átlagos informatikai beruházás volumenét, jellemző módon többféle célra is alkalmazzák azokat, miáltal megoszthatók a beszerzés és üzemeltetés költségei.

Címkék: Hetilap: Infotech