Heti portfólió – Alulértékelve

Kedvező éve lehet a régió tőkepiacának az idei, így indokolt egy viszonylag koc-kázatosabb, azaz magas részvényaránnyal rendelkező portfólió kialakítása az év hátralévő részére – véli Bereczki Zoltán. A Raiffeisen Alapkezelő munkatársa szerint a magyar – és általában a kelet-európai – részvénypiac jelenleg két előnnyel rendelkezik a fejlett tőzsdékhez képest: egyrészt a gyorsabb növekedés lassuló inflációs [...]

Kedvező éve lehet a régió tőkepiacának az idei, így indokolt egy viszonylag koc-kázatosabb, azaz magas részvényaránnyal rendelkező portfólió kialakítása az év hátralévő részére – véli Bereczki Zoltán.

A Raiffeisen Alapkezelő munkatársa szerint a magyar – és általában a kelet-európai – részvénypiac jelenleg két előnnyel rendelkezik a fejlett tőzsdékhez képest: egyrészt a gyorsabb növekedés lassuló inflációs környezetben megy végbe, másrészt a részvénypiac jelenlegi értékeltsége számottevően alatta van az amerikai vagy nyugat-európai értékelési szinteknek. A részvénypozíció növelését azon érvelés alapján javasolja Bereczki, hogy néhány év távlatában elegendő egyetlen kiemelkedő év ahhoz, hogy megérje részvényt tartani.

Bár az EU-csatlakozással remélt részvénypiaci felértékelődés már régóta hangoztatott “sztori”, egy jóval kedvezőbb nemzetközi tőzsdei hangulatban ez nagy valószínűséggel meg is fog történni. A fejlett tőzsdéken elfogadott értékelés szerint 6 százalékos pénzpiaci hozamszint mellett a részvénytőzsde elfogadott P/E (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) mutatója 17 körüli, ami a javuló vállalati eredmények mellett meglehetős potenciált rejt magában a budapesti tőzsdén.

Az állampapírpiacon az év első heteiben már végbement egy komolyabb áremelkedés, így a szakértő a portfólió likvid részébe inkább pénzpiaci alap vételét javasolja a következő fél évre, mivel ezen alapok esetében még lehet úgynevezett értékelési tartalék, vagyis az elmúlt hetek hozamcsökkenése még nem feltétlenül épült be teljesen az alapok nettó eszközértékébe.