Lakóparkok kölcsönkonstrukciói – Beépített hitelek

Az éleződő ingatlanpiaci és hitelkamat-versenyben egyedi finanszírozási konstrukciókkal kecsegtetik az új lakást vásárlókat.

Több olyan ügyfelünk is van, aki százezer forintokra rúgó törlesztő részlet fizetését vállalta, viszont saját erő, készpénzes befizetés felmutatása nélkül vesz lakást nálunk – büszkélkedik Földi Tibor, az Óbudán épülő LaSiesta Lakópark projektvezetője. A cég olyan konstrukciót kínál a használt ingatlanukban “bennragadt”, vagy attól az adott piaci árakon most éppen megválni nem kívánó érdeklődőknek, amelynek segítségével a vágyott új lakást teljes egészében hitelből képesek finanszírozni. A konstrukció “ára” persze az, hogy nem csak a megvásárolt ingatlanra, hanem a használt lakásra is jelzálogot jegyez be a bank. Egy 30 millió forintos új lakást feltételezve tehát 15 millió forintos hitelösszeg erejéig az új ingatlant, a kölcsön fennmaradó részének fedezetéül pedig egy nagyjából 25 millió forint értékű használt lakást kell elzálogosítani. Ez esetben jövedelemvizsgálatra már nincs szükség. Habár ez a hazainál sokkal fejlettebb jelzáloghitel-piaci viszonyokat idéző megoldás még nem általános, a jövő – és egyre inkább a jelen is – az, hogy a forgalmazók, az ingatlanfejlesztők és a projektek mögött álló bankok egyesítik erőiket, hogy a hitelfeltételek kedvezőbbé tételével megnyerjék az ügyfeleket.

KamatlicitÚjabb kamatverseny van kibontakozóban a pénzintézetek között azután, hogy a kormány november elsejétől megnövelte az új lakások vagy házak megvásárlására és építésére házasok vagy gyermeküket egyedül nevelő szülőknek járó, kiegészítő kamattámogatású hitelekhez adott hozzájárulását. A kamatból és kezelési költségből álló, korábban legfeljebb 8 százalékra rúgó hiteldíj maximum 6 százalékra csökken, ráadásul a nagyobb támogatás a korábban felvett kölcsönökre is jár. Ezt a hitelfajtát a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) 3,9 százalékon plusz 1,5 százalékos kezelési költségen nyújtja, ebben azonban benne foglaltatik egy hitelfedezeti életbiztosítás díja is. Az OTP Bank és a Postabank egyaránt 2,75 százalékra mérsékli a kamatot, amit 1,75 százalékos kezelési költséggel fejelnek meg, a K&H 3 százalékos kamatot és 2 százalékos kezelési költséget határozott meg, az Erste Banknál az évi kamat 2,99 százalék, a kezelési költség pedig 1,99 százalék lett. A versenybe beszállt az MKB is, hiszen – az FHB-vel együttműködve – olyan duplán támogatott hitelt is bevezet, amely egyszerre “csapolja meg” a kiegészítő, illetve a forrásként szolgáló jelzáloglevelekre nyújtott állami kamattámogatást. Ezt a kölcsönt 2,75 százalékos évi induló kamat mellett kínálják, a kezelési költség 2-4 százalék és a felvétel kritériumai szigorúbbak.

HITELKOKTÉL. “Arra biztatjuk a vásárlókat, hogy az egyre mérséklődő lakáspiaci kamatok mellett nagyobb arányban vegyenek fel kölcsönt, befektetéseiket és tartalékaikat pedig inkább tartsák meg” – mondja Földi Tibor, aki szerint most már anynyi hitelfajta és kedvezményes megoldás létezik, hogy igazából csak az értékesítők leleményességén és rugalmasságán, valamint a vevői igényeken múlik, milyen “kölcsönkoktélt” mixelnek az ügyfeleknek. A folyamatban lévő lakóparki fejlesztések esetében egyébként egyre inkább ennek az értékesítői kreativitásnak a megnyilvánulásait lehet tapasztalni, amelynek hátterében többnyire az áll, hogy az ingatlanfejlesztő és az építkezést finanszírozó pénzintézet a vevők számára kínált hitelek értékesítésében is együttműködik. A LaSiesta mögött például a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) áll, a Forrásliget, a Szépilona Lakópark finanszírozási feladatait a HypoVereinsbank (HVB) látja el, a Cézár Ház pedig a Magyar Külkereskedelmi Bankkal (MKB) működik együtt, s ez az összedolgozás nem áll meg az építkezés befejezésével. Habár a vásárlók választhatnak más pénzintézetet is, az értékesítők “melegen” ajánlják a projektfinanszírozó bankot és számos jelentőségteljes aprósággal igyekeznek megnyerni az ügyfeleket, hogy maradjanak “házon belül”.

Honos Attila, a HVB Jelzálogbank osztályvezetője szerint az, hogy az építkezéseket az anyabank finanszírozza, a vevőket pedig a jelzáloghitelezéssel foglalkozó leányvállalat, egyrészt nagyobb biztonságot nyújt a pénzintézet számára, hiszen a fejlesztés minden egyes pillanatát – az alvállalkozók munkájától a piaci értékesítésig – nyomon tudja követni, másrészt forintokban mérhető megtakarítást hozhat az ügyfélnek. Szabó Aladár, a hasonló módszerrel dolgozó MKB főosztályvezetője ehhez hozzáteszi: ilyen zárt rendszerben föl tudják például ajánlani az ügyfeleknek, hogy már a foglaló utáni első vételár-részletet is hitelből fizethetik, vagyis a kölcsön folyósításához nem kell megvárni a beruházás befejezését. A pénz elkülönített számlán marad, így nem az ügyfél viseli az építkezés kockázatait sem.

Az egyre mérséklődő kamatok mellett a hitelek elsődleges árából a bankok ugyan a legritkább esetben engednek, a különböző értékbecslési és hitelbírálati díjak átvállalásában, az adminisztráció felgyorsításában, a kölcsönösszeg folyósításában azonban könnyen erős alkupozícióba kerülhet a vevő.

Mit kérdezzünk?• Milyen kamatkedvezményt kínálnak az átlagos banki feltételhez képest (főleg a piaci és nem a támogatott kölcsönöknél)?

• Mennyit engednek a kezelési költségekből és egyéb díjakból?

• Mennyire nyújtható a kölcsön futamideje?

• Mennyire növelhető a finanszírozási arány?

• Mennyi ideig tart és mennyire egyszerű a hitelbírálat?

• Milyen gyorsan folyósítják a kölcsönt?

FÉL ÓRA. “Nálunk az ügyfélnek mindössze 30 percet kell eltöltenie, a többit mi elintézzük” – állítja például Szalai Szilárd, a Biggeorges International ingatlanfejlesztő cég által tavaly augusztus óta működtetett Hitel Center vezetője. A felügyeleti engedéllyel több pénzintézet számára hitelközvetítői tevékenységet végző divízió pontosan azért jött létre, hogy a szélesedő kölcsönkínálatban testre szabott konstrukciókat dolgozzanak ki, és megtakarítást érjenek el a lakást vásárlók számára.

A finanszírozás előtérbe kerülésének egyébként a kamatverseny beindulása mellett megvan a racionális ingatlanpiaci háttere is: egyre kevesebb a jelentős saját erőt felmutatni képes kuncsaft. A megugró kereslet első hulláma ugyanis levonult, azok, akik elegendő megtakarítással rendelkeztek, s két-három év múlva szerettek volna új lakásba költözni, a hitelfeltételek kedvező változásai miatt előrehozták a beruházásaikat. A Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt jelzik, hogy az új lakások piacának tavalyi robbanásszerű bővülése kifulladóban van: habár az első háromnegyed évben másfélszer annyi – 13,7 ezer – befejezett lakásra adták ki a lakhatási engedélyt, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az új építési engedélyek száma alig 10 százalékkal emelkedett.