Office XP magyarul – Lecserélt gemkapocs

Magyar nyelven is megjelent a Microsoft új irodai alkalmazáscsomagja#

Magyar nyelven is megjelent a Microsoft új irodai alkalmazáscsomagja#

Jean-Philip Courtois, a Microsoft Európa, Közel-Kelet és Afrika térségeinek elnöke – aki az Office XP magyar nyelvű indításának alkalmából hazánkba látogatott – úgy gondolja, a program legnagyobb újdonsága az úgynevezett Smart Tag, vagyis az intelligens címke. “Több tízezer felhasználó vizsgálata alapján döntöttünk ennek bevezetéséről, és kidolgoztunk egy valószínűségi forgatókönyvet, amelyből kiderül, hogy a felhasználó a következő lépésként talán a Smart Tageket tartaná a leghasznosabb segítőtársnak” – mondja. Az összes alkalmazásban élő Smart Tag olyan környezetérzékeny címke, amely az új pasztellszínű kezelői felület jobb oldalán jelenik meg, és számos menet közben hasznosítható formázó funkciót ajánl, a tartalomhoz kapcsolódó linkekre hívja fel a figyelmet, vagy megmutatja a legutóbb használt fájlok listáját, automatikus formázás esetén pedig a címkékre kattintva érvényteleníthetjük az akartunktól függetlenül bekövetkező változtatásokat.

A technológia megjelenésekor több elemző és konkurens cég vitatta a Smart Tagek létjogosultságát, mondván, hogy a Microsoft weboldalaihoz, vagy az általa támogatott siteokhoz vezetnek. Az Office XP magyarországi bemutatóján mindenesetre hat hazai fejlesztőcég olyan Smart Tag-megoldásokkal állt elő, amelyekben a szoftvergyártóktól függetlenül saját cégeik speciális igényeihez szabták az intelligens ablakokat. Ezek az Office XP-t a weben található információkhoz, vállalati adatforrásokhoz (például ügyfél- vagy rendszámnyilvántartáshoz) és más desktop-alkalmazásokhoz integrálják.

Minden persze az intelligens címkékben sem bukkan fel: az egyébként gyakran használt “keres-cserél” funkciók például továbbra is külön ikonból hívhatók elő. Apróság, de szintén újdonság: egyszerre több szövegszakasz is kijelölhető egy dokumentumból az egérrel, a Ctrl gombot lenyomva tartva.

Az irodai csomag eddig ismeretlen eleme a Task Pane, vagyis az Intelligens munkaablak. Ez a főablak jobb oldalán megnyíló új terület, amelyben az ikonokkal egyébként elérhető fontosabb funkciókat találjuk meg, hasonlóan ahhoz az ablakhoz, amelyet az Explorer nyújt a képernyő bal oldalán. A Task Pane talán leghasználhatóbb szolgáltatása, hogy a vágólapra 24 elemet lehet küldeni, amelyet ez kisebb nézetben meg is jelenít; ez – növelve az áttekinthetőséget – a dokumentumkezelést segíti.

További funkciók közül a Share Point Team Services az irodai környezetben a dokumentumok vagy táblázatok megosztott használatát teszi lehetővé: a csoporttagok módosíthatják a tartalmat, dokumentumokat tölthetnek le, illetve küldhetnek el. A beszéd- és kézírásfelismerés viszont csak az angol nyelvű (és egyszerűsített kínai) változatban létezik, és ez az állapot várhatólag egy ideig még így is marad. A tulajdonképpen mozgássérültek számára fejlesztett funkciók még nem százszázalékosak: az amerikai PC World szakírója szerint nem árt, ha fenntartással olvassuk az estlegesen bediktálás útján készült e-maileket. Az egész programcsomagról mindazonáltal a szakíró úgy véli, minősége igazolja a Microsoft piacvezető pozícióját.

Címkék: Hetilap: Infotech