Turul Cuvée 1998, Vesztergombi Pince

Szekszárdon született szép ibort szemrevételezünk ma. A szekszárdi szőlőhegyek északról délre húzódnak, a táj szerkezete hasonlatos Tokajhoz vagy Villányhoz: a dombok és a síkság találkozik, a Szekszárdi dombság a Sárközzel. Szép pannon vidék, amúgy is a szőlőhegyek talán a legszebb tájak Magyarországon. Hogy a déli és keleti lankák alkalmatosak a borfakasztásra, már a régi rómaiak [...]

Szekszárdon született szép ibort szemrevételezünk ma. A szekszárdi szőlőhegyek északról délre húzódnak, a táj szerkezete hasonlatos Tokajhoz vagy Villányhoz: a dombok és a síkság találkozik, a Szekszárdi dombság a Sárközzel. Szép pannon vidék, amúgy is a szőlőhegyek talán a legszebb tájak Magyarországon. Hogy a déli és keleti lankák alkalmatosak a borfakasztásra, már a régi rómaiak is kifigyelték: a honi régészek Aliscából, a római Szekszárdról származó olyan szarkofágot találtak, amelyen szőlőtő látható, továbbá egy vázát, melyen máig ható érvénnyel áll ógörögül: “Áldozz a pásztornak, igyál és élni fogsz!”

E heti borunk Vesztergombi Ferenc barrikolt küvéje. A Vesztergombiak már a XVIII. században ismert borászok Szekszárdon, a város első hegybírája Wesztergombi György volt. A mester borboltja a szép szerkezetű templomtéren áll, ahonnan mint sziget emelkedik ki a hatalmas késő barokk katolikus templom tágas, hatalmas lépcsőivel, ahol áldozni lehet a pásztornak. Vasárnap, midőn e so- rok írója a mondás második felében foglalt utasításnak igyekezett megfelelni, mintha a fél város ott lett volna misén.

Vesztergombinál, akit 1993-ban az Év borászának választottak, egyre feljebb lépdeltünk a sortiment grádicsán a viszonylag egyszerűbb merloton és kékfrankosokon át ma tárgyalandó italunkig. Azért a többes szám, mert a borfigyelő rovat szerény sajtómunkását az a megtiszteltetés érte, hogy fiatal debreceni közgazdászok közé keveredhetett, akiket kifejezetten a szép borok szeretete köt össze: afféle derűs, informális borklubként járják az országot, a legszebb borokat tanulmányozva, jelezvén, hogy alakulóban az az igényes polgári publikum, mely a honi borászat értő fogyasztóközönségét fogja adni.

A megjelentek közt generálkonszenzus volt a tekintetben, hogy Vesztergombi Cabernet franc-Merlot küvéje (mely Turul cuvée néven is szerepel) nagy élmény, fontos és nagy bor. A dugó szegfűszegillata sok jót ígér. Sötét bíborvörös szín, sűrű meggyillat. A pohár-ban kicsit levegőztetve kinyílnak az illatok, érezni a barrik enyhe mahagóniját. Szájban szép telt egyensúlyt alkot a tannin (cserzőanyag), a savak és a 12,8 százalékos alkohol, illetve az elegáns barrikolás. (Mellesleg, bár Vesztergombi barrikolt először Szekszárdon, nem híve az égetett újhordós érlelés túltengésének.) Szembeszökő az úgynevezett extrakt édesség, azaz az a finom édességérzet, mely a szárazanyag tartalomra vezethető vissza.

Főtt, párolt marhahúsokhoz, egészben vagy frissen sült marhához, bélszínhez valamint vadakhoz ajánlható, avagy kemény sajtok (edami, parmezán, cheddar, pecorino toscano) mellé, mindenképp’ elegáns alkalmakra.