Romló mérleg

Az egy évvel ezelőtti értékhez képest 23 millió euróval magasabb hiányt, 451 millió eurós deficitet jelzett a jegybank által közzétett júniusi folyó fizetési mérleg egyenlege.#

Az egy évvel ezelőtti értékhez képest 23 millió euróval magasabb hiányt, 451 millió eurós deficitet jelzett a jegybank által közzétett júniusi folyó fizetési mérleg egyenlege.#

A kivitel júniusban 15, míg a behozatal 15,5 százalékkal nőtt, így az áruforgalmi hiány 284 millió eurót tett ki. Jóllehet a piaci várakozások nem voltak teljesen egybehangzóak, beigazolódott az elemzők többségének jóslata, akik – a sávszélesítés után 1 hónappal – a megerősödött forint miatt az export növekedésének lassulását és az import mérsékelt erősödését várták. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az első félévben 11 százalékkal romlott.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege 55 millió euróval javult a tavaly júniusi adathoz képest, így ez a tétel 196 millió eurós hiánnyal zárt. Az idegenforgalom 260 millió eurós többletet “hozott a konyhára”. A bevétel júniusban tekintélyes összeget, 407 millió eurót tett ki.

Az úgynevezett nem adóssággeneráló tőkebeáramlás nem finanszírozza a teljes hiányt, ami miatt várhatóan nő az ország eladósodottsága. Szakértők ugyanakkor ehhez azt is hozzáteszik: ameddig a folyó fizetési mérleg GDP-hez viszonyított hiánya tartósan nem haladja meg az 5 százalékot, addig különleges intézkedésekre nincs szükség.

A folyó fizetési mérleg tételeivel szemben júniusban csak 3 millió euró nettó tőkebeáramlás állt. Így a féléves tőkeimport 30 millió euróval alatta maradt a 2000 első hat hónapjában regisztrált kereken félmilliárd eurós értéknek. A tőketételeken belül a közvetlen beruházások értéke 439 millió euró volt, ami tavalyhoz képest számottevő csökkenést mutat.

Címkék: Hetilap: Monitor