Gundel, Anna Bál

Közel tíz éve írtam először az éppen újjászülető Gundelról.#

Közel tíz éve írtam először az éppen újjászülető Gundelról.#

Ezt szolgálják az olyan hagyományt teremtő ötletek, hogy Balatonfüreden kívül legyen Pesti Anna Bál is. A Gundelékkal szövetkezett a Budapesti Operabál társasága, s megannyi támogató segítségével megszületett az első rendezvény. Sikeres indulásnak mondható, egy-két gyermekbetegséggel. (Például jobban kell tudatosítani, hogy a hangosítás művészete valóban művészet, érzékenyebben különbséget téve diskurálós háttérzene, a kiemelt produkciók, és a tánchoz szolgáló számok hangereje között.)

A bál rendezése színes volt és nagyvonalú. Sok minden történt, a több ízben zongorához is pattanó szép háziasszony, Szentpéteri Csilla, és a házigazda, Székhelyi József (na jó, legyen ő is szép) vezényletével. A bált védnöke, Jókai Anna nyitotta meg derűs beszédével. Következett egy impozáns, bár kissé túl historizáló ruhabemutató szép lányokkal, majd mókás operai potpourri, a szépségkirálynők megválasztása, éjfél felé pedig, ahogy illik, tombola. De persze ettünk is. Nézzük, mit nyújtott a Gundel az első Pesti Anna Bálon?

Az előétel-kompozíció abszolút császára a tokaji aszúban pácolt libamáj volt ezúttal is. Verhetetlen. És nem értem, miért nem árasztjuk el a világot ezzel a semmihez sem hasonlítható magyar finomsággal? De azért élveztük mellette a lazacot, a kardhalat, a rákfarkacskát, és később fölfedezvén az egyik büféasztalnál kedvencemet, a savanykás marinírozott halat is. Ezeknél a kertben szétszórt büféasztaloknál egyébként valósággal dúskálni lehetett, csak kellett volna hozzá egy hét, amíg az ember végigkóstolja a füstölt tonhalat, pisztrángot borókamártással, rózsás kacsamellet, halászlevet és birkagulyást, az erdélyi harcsát Kövi Pál módra, pörkölt káposztával (mesés!), a harcsa-lazacot nyárson, a bárányt és libát egészben sütve, a gombás gyöngytyúk-combokat (nagyon erotikus!), a háromféle házi húzott rétest kemencéből, fahéjmártással (még sosem próbáltam, nagyon illik a réteshez), a trüffel-féléket és a marcipánokat (habár a honi marcipán nem elég keserű, holott lényege éppen a karakteres keserűmandula íz).

Az új hagyományt teremtő első Pesti Anna Bál jól sikerült, remélhetően folyt. köv.

Stíl: elég annyi, hogy Gundel és Operabál?

Elég!

Címkék: Hetilap: Plusz