Balaton-felvidéki Pinot Noir 2000

A Balaton-felvidéki borvidék védett déli lejtőin az ősidőktől művelik a szőlőt. #

A Balaton-felvidéki borvidék védett déli lejtőin az ősidőktől művelik a szőlőt. #

Mi a poén a pinot noirban? Leginkább az, hogy más, mint a cabernet. Mint ismeretes, a cabernet-k nehézsúlyú vörösborok, melyek illatosságuk, nagy ízmélységük mellett roppant gazdagok lehetnek tanninban, azaz cserzőanyagban, ami a bort sötétté és súlyossá teszi. A pinot noir ehhez képest gracilisebb, üdébb, elegánsabb, kitűnik savainak szépségével. Egert azért tartják a fajta számára leginkább megfelelő termőtájnak, mert az egri terroir kevésbé testes vörösöket terem, kisebb a hőösszeg, kevesebb a tannin, ami inkább megfelel a pinot noir karakterének. Ezért lehetnek kedvezőek a Keszthelyi-hegységnek a Balatonról visszaverődő fényben fürdő déli lejtői, melyekben az éjjelente a Bakonyból alászálló hűvösség fürdeti a fürtöket, megtartva bennük a szép savakat.

A címke elegáns, de elég nehéz kihüvelyezni, hogy a kép a szélfútta Balatonon versengő vitorlásokat ábrázol. A bor feltűnően szép. A szín rubinjából tényleg hiányzik a fekete, illatában intenzív és ízében folytatódó kerek málnaillat, könnyed egyensúly, nem nagy komplexitás, szép, karcsú karakter, közepesen hosszú lecsengés. A bort mostanában penderíti a piacra Budapest Bortársaság, jó talán hideg sülthöz, felvágotthoz, vajas pástétomhoz, palacsintához, makarónihoz, spagettihez, meleg sajtos ételekhez, főtt, párolt borjúhoz, beszélgetéshez.

Címkék: Hetilap: Plusz