Kalapács alatt – Rekordok

ProvokálAz 1955-ös születésű Jeff Koons megítélése meglehetősen ellentmondásos, sokan vetik szemére, ho gy túlságosan anyagias. Az üzleti szellem egyébként nem véletlenül ragadt rá, a hetvenes évek elején ugyanis – miközben művészeti tanulmányokat folytatott – a Wall Street-en dolgozott brókerként. Festményeit, szobrait és fényképeit mindenesetre jó pénzért értékesíti, stúdiója egy több tucat alkalmazottal működő vállalkozás. Emiatt [...]

ProvokálAz 1955-ös születésű Jeff Koons megítélése meglehetősen ellentmondásos, sokan vetik szemére, ho gy túlságosan anyagias. Az üzleti szellem egyébként nem véletlenül ragadt rá, a hetvenes évek elején ugyanis – miközben művészeti tanulmányokat folytatott – a Wall Street-en dolgozott brókerként. Festményeit, szobrait és fényképeit mindenesetre jó pénzért értékesíti, stúdiója egy több tucat alkalmazottal működő vállalkozás. Emiatt sokan kritizálják Koonst, de művészetét is rengeteg támadás éri: kritikusai szerint Koons “hülyére veszi” a közönséget, alkotásaiból hiányzik a mögöttes tartalom. Mások ugyanakkor úgy vélik, ő a kortárs amerikai képzőművészet egyik zsenije. Tény, hogy a nyolcvanas évek eleje óta, amikor nevet szerzett magának a művészvilágban, szándékoltan giccses, ironikus és provokatív alkotásait sikerül magas művészetként eladnia. Koons önmaga és művészete népszerűsítésére előszeretettel alkalmazza a sokktaktikát: világszerte nagy feltűnést – és felháborodást – keltett fotósorozata, amely őt és feleségét, a pornósztár Cicciolinát ábrázolja szexuális pózokban. Koons és múzsája, Cicciolina azóta már elváltak.

A közelmúltban 14,953 millió francia frankért kelt el Párizsban a Drouot Richelieu-nél egy 20,0×18,5 centiméteres rajz, amely egy babérkoszorús fejet ábrázol, s az alkotója Lorenzo di Credi (1456-1537). A Les Echos tudósítása szerint soha nem ért el hasonlóan magas árat Franciaországban egy papírra készült alkotás.

Rekord született a tavaszi szezonban New Yorkban is, ahol egy gyűjtõ 9,2 millió dollárt adott a Christie’s árverésén egy időszámításunk előtt 1100 évvel készült kínai bronz víztartóért: ázsiai tárgy még nem forgott ennyiért nyilvános aukción.

Londonban autót adtak el rekordáron, egy 1959-ben készült 2 literes Maserati Tipo 60 “Birdcage” 1,433 millió fontért talált vevőt. Maseratiért még soha nem adtak annyit, mint a Christie’s közelmúltbeli rendezvényén.

A Sotheby’s kortárs művészek műveiből rendezett árverésén a maga nemében ugyancsak rekordáron, 5,6 millió dollárért talált gazdára az a porcelánszobrocska, amely Michael Jacksont és Bubbles nevű csimpánzát ábrázolja. Az erősen stilizált szobor Jeff Koons, Cicciolina volt férjének leghíresebb alkotása 1988-ban egy fotó alapján készült. A 40×70 centiméteres szobor becsértékét előzetesen 3 és 4 millió dollár közé tették a szakértők. Eddig 1,8 millió dollár volt a legnagyobb összeg, amit Koons valamely művéért árverésen fizettek.

Címkék: Hetilap: Plusz