Kalapács alatt – Szezonnyitány

Az április beköszöntével beindult a budapesti árverési szezon is.#

Az április beköszöntével beindult a budapesti árverési szezon is.#

Április 7-én a bor “művészei” lépnek porondra a Hotel Gellértben. A nagy aukciós házak, a Christie’s vagy a Sotheby’s mintájára az Art Export Kft. gyönyörű dolgokat küld a kalapács alá. A fiatal, magas élvezeti értékű borok mellett találni igazi muzeális tételeket is, amelyeknél a gasztronómiai érték és a műkincs eszmei értéke feltehetően már különvált. A nagy borok úgy negyed századig élvezhetőek (muzeálisnak öt év után számítanak a borok). A Gellértben felvonuló fiatalabb tételek a kilencvenes évek második feléből valók, ugyanakkor licitálni lehet egy 1906-os Tokaji Aszúesz-szenciára is (95 ezer forint), vagy 1912-es Tokaji aszúkra, amelyeknek 124 ezer forint a kikiáltási ára. Igen érdekesnek tűnnek az állami gazdasági időkből származó 30-40 éves tokajik, és az afféle kuriozitások, mint az egri Pók Tamás által árverésre bocsátott 1986-os Zengő. Malatinszky Csaba jóformán egyetlenként a világ borászatát is bekapcsolja a Gellért aukciójába, amennyiben egy palack 1887-es Chateau Lafite Rotschildot is meghirdet (250 ezer forintos kikiáltási áron). Hordós borokra is lehet majd licitálni: Bock József, Figula Mihály vagy Szepsy István válogatott csúcsborokkal vonul fel, ezeknél limitált a vásárlandó mennyiség alsó határa, tehát egy üveggel nem lehet megcsapolni a hordót, például Szepsy küvéjéből a legkisebb jegyezhető tétel hat palack, darabja kereken bruttó 8 ezer forintért.

Címkék: Hetilap: Plusz