Aba Botond

Műszaki ember lévén tudom, hogy minden létesítmény, illetve berendezés, legyen az akár trolibusz, vagy gát, csődöt mondhat#

Műszaki ember lévén tudom, hogy minden létesítmény, illetve berendezés, legyen az akár trolibusz, vagy gát, csődöt mondhat#

– Hosszabb távon Magyarország profitálhat-e a szomorú húspiaci eseményekből?

– Éppen a minap hallottam a rádióban, hogy Németországban krokodiltenyésztők látnak jó lehetőséget a húseladásban. Én mindenesetre úgy tudom, Magyarországon jól működik az állategészségügyi ellenőrzés, az állatok génállománya jó, ami hosszabb távon mindenképpen előnyt jelent a hazai állattenyésztők szempontjából.

– Csapásokból, úgy tűnik, nincs hiány, hiszen most újból az árvízzel kell szembenéznünk Kelet-Magyarországon. Mit gondol, van-e még kormányzati teendő a gátakon?

– Az elmúlt időszak egyik legszomorúbb eseményéről van szó. Azt remélem, hogy a múlt rossz tapasztalatai, és a gáterősítések nyomán az idén kevesebb gond lesz a töltésekkel. Legalábbis, a tavaly elvégzett látványos javítások biztatóak. Mint műszaki ember, viszont azt kell mondjam, hogy minden műszaki produktum – legyen az akár trolibusz, vagy akár gát – csődöt mondhat.

– A bankvilágban is befuccsolhat egy üzlet: az OTP

a tárgyalások mai állása szerint mégsem veszi meg a Postabankot. Mit tart erről?

– Egyetértek a kormány döntésével, miszerint a megajánlott összegért nem adják el a Postabankot. Korábban ez a két bank volt a piacvezető a lakossági üzletágban. Úgy látom, hogy hosszú távon a széles rétegek veszítenének azzal, ha ebben a szegmensben mindössze egyetlen igazán komoly szereplő, az OTP Bank maradna.

– A jegybank új elnökének várható pénzügypolitikai döntései, esetleg a kormány élénkítő programjai hozhatnak-e könnyebbséget a vállalati hitelezésben a következő években?

– A magyar gazdaság ma már olyan jó helyzetben van, hogy a politikai események, a választások és más kinevezések az alapokat nem ingathatják meg. A GDP javát előállító vezető cégek kellően stabilak. Ezek a vállalatok mindinkább képesek a hazai össztermék növelésére, amellyel együtt reményeim szerint a hitellehetőségek is kitágulnak. A jegybanki monetáris politikának ugyanakkor ma egy nagyon szűken kijelölt mozgástere van.

– Ha már a politikánál tartunk, mit a véleménye: jelenleg a kisgazda pártban zajló folyamatok ellenére, kitart-e a választásokig a kormánykoalíció?

– Nem tudom, de a mai koalíciós vitát látva Antall József és a kisgazda harminchatok együttműködése jut eszembe. Úgy vélem, a mai kisgazdapárt tagjai talán szerencsésebben kivédhették volna az őket érő támadásokat, ha kisebb hévvel vesznek részt a kialakuló “adok-kapokban”.

– Önnel beszélgetve nem kerülhetem meg a kérdést: mi a helyzet a hannoveri villamosok nagy politikai vihart kavaró ügyében?

– A BKV Rt. több lehetséges beszerzési forrást vizsgált meg, a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett javaslatunk éppen ezért szakmai alapon nyugszik. Miután a főváros végül is a pénzügyi keretet megteremtette a beszerzésre, én eredményesnek nyilvánítottam

a közbeszerzési eljárást. Most a BKV igazgatóságának, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottságnak kell jóváhagynia ezt, s erre feltehetően még a közelgő ünnep előtt sor kerül.