Az EPS Trade Kft. tulajdonosa – Könyvelt Jimmy-siker

Zámbó Jimmy hallani sem akart arról, hogy könyv jelenjen meg róla, Kruppa Gyulának azonban sikerült rávennie erre a rocksztárt. Az album óriási kasszasikert hozott, s ennek nyomán kiadója is valamelyest reflektorfénybe került.

Ismerősei a tettek emberének nevezik Kruppa Gyulát. “Egy péntek délután megállapodtunk az újság indításában, kezet fogtunk, s én megkérdeztem, hogy mikor kezdjük a munkát. Azt válaszolta, hogy holnap reggel” – meséli az EPS Trade tulajdonosáról István György, a Rejt-vény Koktél főszerkesztője, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke. Kiemeli, hogy Kruppa Gyula látott egy olyan rést a rejtvénymagazinok egyébként telített piacán, amelynek betöltésére kereslet mutatkozott, s annak ellenére, hogy multinacionális cégekkel is fel kellett vennie a versenyt, bele mert vágni. Míg korábban gyakran meggyűlt a baja hozzá nem értő főnökökkel, jelenlegi felelős kiadója tudja, hogy mihez ért, illetve mihez nem, s távol tartja magát attól, hogy beleszóljon a szerkesztőségi munkába.

KÜZDELMES ÉVEK. Kruppa Gyula 16 éves korára elvesztette a szüleit, így már nagyon fiatalon önállóságra kényszerült, s ez kemény emberré formálta. Az érettségi után bevonult, majd tíz éven át hivatásos katonaként kereste kenyerét. “Alapvetően a fegyelmet és a kitartást lehetett ott megtanulni” – emlékszik vissza ezekre az időkre. Megnősült, jött a rendszerváltás, s mint mondja, több szerencse érte az életben. Az első akkor, amikor felszámolták az alakulatát, s Budapestre került, “kemény” 20 ezer forintos fizetéssel.

“Ez arra jó volt, hogy további tevékenységek kitalálásra ösztönözzön. Nem vagyok az az ember, aki leül és várja, hogy a körülmények alakítsák a sorsát, én keresem, hogy mit is akarok az életben” – boncolgatja Kruppa Gyula, hogy 1994-ben, már kifelé tartva a hadseregből, miért is alapította meg egy társával a Hekki nevű ingyenes hirdetési újságot, amelynek kiadása a mai napig tevékenysége egyik fő részét képezi.

“Egy idő után a lap sem elégített ki, mert amikor megvalósítok egy projektet, s az megy már magától, nyugtalanná válok, és megpróbálok valami újat kitalálni. Bementem egy szupermarketbe, s felfigyeltem arra, hogy mennyi rejtvényújság kapható, de nekem egyik sem tetszett, ezért elhatároztam, hogy csinálok egy jót” – idézi fel Kruppa Gyula a Rejt-vény Koktél ötletének keletkezését.

KRUPPA GYULA 39 éves, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánréve és Komjáti községekben élte gyermekkorát, Kőszegen járt általános iskolába, s a szegedi vasutas szakközépiskolában érettségizett.

A bevonulás után tíz éven át hivatásos katonatisztként dolgozott, majd kezdeményezte a leszerelését, de még honvédségi állományban volt, amikor 1994-ben társával megalapította a Hekki nevű hirdetési lapot. Később műszaki áruházat is nyitott, s létrehozta az EPS Trade Kft.-t, amely először – tavaly nyáron – rejtvénymagazint indított, majd profiljába a könyvkiadást is felvette. A vállalkozó cégcsoportja az elmúlt évben több mint 1 milliárd forintos forgalmat ért el.

Három gyermeke van, s barátaival rendszeresen futballozik.

A vállalkozónak kezdetben csalódnia kellett, mert a családi rejtvényújság bevezetésére költött közel 50 millió forint ellenére a sajtótermék nem váltott ki olyan érdeklődést a közönség körében, mint amekkorára számított, s bevallása szerint nagyon nehéz volt elhinnie, hogy további összegeket kell ráköltenie. Végül újabb befektetéssel, többi cégének profitját feláldozva, sikerült nyereségessé tennie a magazint.

SZERENCSE FIA. Ezt követően úgy érezte, a könyvkiadást is célszerű felvennie cége repertoárjába, hiszen a lapkészítést szolgáló stúdió erre is alkalmas. Elsőként megvásárolta Antal Imre Pami című könyvének második kiadási jogát, s az elképzelés bejött, mert a kiadvány eddig több mint 20 ezer példányban kelt el, így ma már az utánnyomáson gondolkodnak. “Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretem a pénzt, elég messziről jöttem ahhoz, hogy megtanuljam becsülni az értékét” – vallja a vállalkozó.

Újabb szerencséjének tartja, hogy tavaly nyáron megismerkedett Zámbó Jimmyvel, s megvásárolta tőle a rockénekest bemutató könyv megjelenésének jogát. Pedig kezdetben a sztár ellenezte a tervet, mondván, az ő életútja még nem fejeződött be.

“Sajnos, a sors erre kegyetlenül rácáfolt. Elterjedt, hogy a könyv sikere Jimmy halálának köszönhető, de ez nem igaz, hiszen karácsony előtt adtuk ki, s már 2000-ben is rengeteg elfogyott belőle. Éppen azzal sikerült meggyőznöm az énekest, hogy a rajongók nemcsak koncerteken, lemezeken kíváncsiak rá, hanem minden érdekli őket, ami vele kapcsolatos. Végül elfogadta az érveimet, de utána is húzta, halogatta az időt, egy igényes albumot álmodott meg” – beszél a közelmúlt eseményeiről Kruppa Gyula.

A könyv januárban több könyváruház toplistáját vezette, kasszasikert hozott, s az üzletember is némiképp reflektorfénybe került. “Ez az egyetlen hiteles kiadvány, amelyet maga is jóváhagyott, s kötelességemnek tartom Jimmy emlékének őrzését” – szögezi le a cégtulajdonos.

“Kiváló képességű üzletember, aki időt és emberséget leginkább igénybe vevő időszakban is kiállta a becsületesség próbáját” – jellemzi ismerősét Schmuck Andor országgyűlési képviselő. “Szerelmes a munkájába, nagy gonddal végzi, s igen ügyel rá, hogy amit csinál, olyan igényes legyen, hogy ha valaki húsz év múlva bármelyik kiadványába belelapoz, ne vonhassa kérdőre a minőségéért.”

“Túlzottan bízik az adott szóban, az úri becsületben, a mai világban nagyon ritka az ilyen ember” – fűzi hozzá a Kruppával üzleti kapcsolatban álló Papp Gábor, a Bau System Kft. tulajdonosa.

Kruppa Gyula természetesen most is tele van tervekkel. Szeretné a Rejt-vény Koktélt lapcsaláddá fejleszteni, a Hekki hirdetéseinek megjelenését az Európai Unió normáinak megfelelővé tenni, példányszámát, külsejének és tartalmának színvonalát emelni. Az első szívátültetést végrehajtó dél-afrikai professzor, Christian Barnard közelmúltban külföldön megjelent – az egészséges táplálkozásról, a fiatalság megőrzéséről szóló – könyvét szintén kiadná, s tájékoztatása szerint szerződéskötés előtt áll egy életrajzi könyv megjelentetése is “Magyarország legnagyobb médiasztárjával”.