Az EMJ Hungary ügyvezető igazgatója – Leállás helyett felpörgés

Gölcz Dénes előbb kilépett a munkahelyéről, mert nem értett egyet a cég irányvonalával, majd meggyőzte a Magyarországról éppen kivonulni szándékozó tulajdonosokat elképzelései helyességéről, s visszatért.

Úgy 1998 tavaszán találkoztam vele először, amikor megkeresett bennünket, hogy a Panasonic számítástechnikai disztribútora szeretne lenni – meséli Lengyel József, a Panasonic Magyarország irodatechnika üzletágának vezetője az EMJ Hungary ügyvezető igazgatójáról. “Tájékoztattuk, mekkora tételnél érhet el jobb kondíciókat és egyből milliós nagyságrendű értékben rendelt árut. Megmosolyogtuk, mert akadtak már olyanok, akik azzal állítottak be hozzánk, hogy ilyen meg olyan forgalmat bonyolítanak majd le, aztán sose láttuk őket. Gondoltuk, vele is így lesz. Nem ez történt, Gölcz Dénes saját rendszerhálózatát felhasználva hihetetlenül rövid idő alatt eladta a termékeket, s újabb szállítmányt rendelt.”

GÖLCZ DÉNES 31 éves, 1994-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán.

A diploma után előbb a Műszertechnikánál dolgozott, majd még 1994-ben részt vett az EMJ magyarországi leányvállalatának létrehozásában.

• 1997-ben néhány hónapra átigazolt az Olivetti magyarországi érdekeltségéhez, ám rövid időn belül visszatért az EMJ Hungaryhez, amelynek vezetője lett. Édesanyja ruházati cégében is érdekelt az 1993-as alapítás óta. Bevallása szerint azokkal dolgozik szívesen, akik igyekeznek előrelépni, van céljuk. A magánéletében is az ilyen emberek társaságát keresi.

• Korábban versenyszerűen asztaliteniszezett, tollaslabdázni és sakkozni ma is szeret. Kedveli a színházat, mozit, a dokumentumfilmeket.

VÁLASZÚTON. Gölcz Dénes 1994-ben szerzett villamosmérnöki diplomát, de már egy évvel korábban ruházati kiskereskedelmi vállalkozásba fogott az édesanyjával. Az egyetem befejeztével rögtön válaszút elé került, hogy miként alakítsa a jövőjét, mert jól ment a ruhaüzlet, s a nagykereskedésben is látott volna fantáziát, ugyanakkor a képzettségét is ki szerette volna használni, s valamelyik nagy cégnél tapasztalatot szerezni. Végül az utóbbi mellett döntött, s a Műszertechnika irodatechnikai részlegénél helyezkedett el, mert a szakmáján belül is a kereskedés vonzotta.

Teljes egy hónapot dolgozott a cégnél, majd kilépett: egyetemi jó barátja, Somlói Attila ugyanis kint járt Kanadában, s azzal tért haza, hogy az 1979-ben alapított EMJ disztribútor cég mérnök-kereskedőt keres Magyarországon. “Tetszett a lehetőség, mert a nulláról kellett – persze a kanadaiak támogatásával – egy disztribúciót felépíteni, s rám bízták a kereskedelmet. Ez óriási kihívás volt. Rá egy hétre már odakinn voltam, s hathetes kiképzés után, 1994 decemberében megcsináltuk a cég hazai leányvállalatát Tatabányán. Attila szülei a város mellett laktak, közel volt Budapest, s olcsón ki tudtuk alakítani a telephelyünket” – emlékszik vissza az üzletember.

A következő esztendőben Budapestre költöztek, mert Gölcz Dénes meggyőzte az anyavállalatot, hogy a fővárosban könynyebb működni. Ketten kezdtek, 1996-ban további munkatárssal gyarapodtak, majd egy kanadai vezető is érkezett. Az agilis fiatalember a következő évben kilépett, mert úgy találta, nem abban az irányban haladnak a dolgok, amelyben ő a társaság fejlődését látja. Az Olivetti magyarországi integrációs cégéhez, az Olsyhoz ment kereskedőnek, de nem hagyta a gondolat, hogy esetleg mégis egy disztribúciós cégnél lenne a jövője. Tudta, hogy az EMJ-nek nem megy jól hazánkban, s a cég ki akar innen vonulni. “Ismertem az EMJ pozitív és negatív oldalát, s nagyon sok korábbi partnerrel tartottam a kapcsolatot, akik azt mondták, érdemes lenne a társaságot tovább vinni. Meggyőztem a kintieket, hogy a tengerentúlról lehet jó tanácsot adni, de nehéz irányítani egy céget, s hogy azt az utat kell folytatni, amelyen az elején elindultunk. Azt is felvetettem, hogy a barátommal szeretnénk tulajdonrészt kapni” – beszél a visszatéréséről Gölcz Dénes. A cég mindenesetre 1997 októberében új rendszerben kezdett dolgozni, s a következő tavaszon ő lett az első számú vezető. A ma már 30 fős társaság a váltások óta óriási léptekkel halad előre: tavalyelőtt haladták meg az 1 milliárd forintos forgalmat, a múlt évben 2,3 milliárdot produkáltak, az idei terv pedig 4,3 milliárd.

MULTIK NYOMÁN. “A számítástechnikai disztribúciós piac többi szereplője multinacionális vállalat, amelyeket már a bejövetelük előtt is ismertek Magyarországon, ezért ők a márkanevüket tolják előre. Az EMJ-ről viszont korábban senki sem hallott, ezért Dénes mindig újabb és újabb értékesítési módszereket, szolgáltatásokat vezet be, mert hasonló babérokra tör, mint a multik. Az EMJ még csak másfél éve a disztribútorunk, de már ott tart, hogy monitoraink 50 százalékát rajta keresztül értékesítjük” – mondja Sallai Attila, a Samsung Electronics Magyar Rt. IT termékértékesítési vezetője.

Gölcz Dénes életéhez továbbra is hozzátartozik a ruházati profil. Társtulajdonos édesanyja cégében, akinek lelki társként is szüksége van a fiára, hiszen 30 éven át alkalmazottként dolgozott. Ő is felköltözött Budapestre, s üzletet nyitott a belvárosban.

Tetejébe az ügyvezető igazgató menyasszonya is társtulajdonosa egy ruházati nagykereskedésnek, s a vőlegény őket is segíti tanácsaival.

Az EMJ Hungarynél a további növekedés a terv – a stabilitás megőrzése mellett, a túlnövekedés veszélyével ugyanis tisztában vannak. Hosszú távon külföldre is ki szeretnének lépni. Gölcz Dénes szerint óriási lehetőségek vannak a gyorsan változó informatikai piacon, csak az a kérdés, merre érdemes haladni.

POZITÍV SZEMLÉLET. “Dénest két-három éve ismertem meg, s nehéz vele nem összebarátkozni, magánemberként is nagyra értékelem. Sikerének egyik titka, hogy nagyon bízik a problémamegoldó képességében. Pozitív szemléletének köszönhetően még az utolsó utáni pillanatban is kitart, amikor már mindenki feladta a reményt. Ugyanakkor hisz az emberekben, a munkatársaiban” – jellemzi a cégvezetőt Illanicz Béla, a ConAction tanácsadó cég ügyvezetője, hozzátéve, hogy partnerük rendkívül nyitott. Meri vállalni, ha nem ért valamihez, ám ilyen esetekben sem fogad el mindent szolgai módon, hanem igyekszik megérteni a dolgokat. S mivel “gyorsan jár az agya”, ez nem jelent neki gondot. Az együttműködés kezdetén megesett, hogy nem sokkal éjfél előtt találkoztak, s akkor is olyan friss volt, mint más délelőtt tízkor.

Sallai Attila céltudatos embernek ismeri, szerinte ideális menedzser típus. A tárgyalási technikája olyan, mintha gyorsítót szedne. “Segítőkész közösségi ember, s bár az iskola legjobbjai közé tartozott, nem húzódott vissza. Benne volt a csínyekben, távol állt tőle a stréberség, a fejének köszönhette az eredményeit” – emlékszik vissza egykori középiskolai tanítványára Gősi Béla tanár.

Gölcz Dénes tudja, sokan kockáztató típusnak tartják őt, de mindez abból fakad, hogy nem látnak bele, milyen információk, adatok alapján dönt.