Elnökválasztás az Egyesült Államokban – Recessziópánik

A hét végén hivatalba lép George W. Bush, az Egyesült Államok új elnöke. Kudarcos kezdés után nehéz folytatásra számíthat.

Még hivatalba sem lépett, George W. Bush máris azzal szembesült, hogy az amerikai álom összetört. Kiszemelt munkaügyi minisztere, a rászorulóknak “a legnemesebb amerikai eszmék jegyében” segítséget nyújtó Linda Chavez bürokratikus és sajtótámadások kereszttüzébe került, s végül arra kényszerült, hogy visszalépjen a jelöltségtől. Bűne az volt, hogy – még a kilencvenes évek elején – a törvényekkel dacolva befogadott az otthonába egy guatemalai illegális bevándorlót, Marta Mercadót. Az asszony alkalmanként “kitakarította a konyhát, fölmosott, porszívózott, néha mosott és vasalt” is, de nem rendszeresen. És mindezt hálából. Csakhogy Chavez a két év alatt legalább 1500 dollár költőpénzt adott neki – ezzel pedig a sorsa megpecsételődött. Látva, hogy a formálódó Bush-adminisztráció sem áll ki mellette, meghátrált, hozzátéve: akkor is újra ugyanígy döntene, ha tudná, hogy tettének ez az ára. A jog bürokratái elbántak a nagylelkűséggel.

Adócsökkentés a mérlegenMELLETTE



• Erősödne a belföldi befektetői kedv és a fogyasztás

• A növekedés ösztönzése révén bővülnének a megadóztatható jövedelmek

• Az Egyesült Államok a külföldi befektetők szemében versenyképesebbé válna

• Az elmúlt nyolc évben az adóterhek a GDP 27 százalékáról 31 százalékra nőttek, a Bush-tervek ennél kisebb csökkentésről szólnak

• Múltbéli tanulság, hogy Reagan 1981-es, 25 százalékos adócsökkentése nyomán a gazdaság 1984-re rohamos növekedésbe kezdett, és Reagant elsöprő többséggel újraválasztották, idősebb Bush viszont adót emelt és vesztett

ELLENE

• Megrendülhet a költségvetés, esetleg visszatérhet a költségvetési deficit

• Ha tovább fékeződik a gazdaság, nem marad pénz az egyéb kampányígéretekre: az oktatási és védelmi kiadásokra

• Ha elhúzódik a kongresszusi adócsökkentési vita, tovább eshet a gazdaság iránti üzleti és befektetői bizalom

• Szűkülne a Fed kamatcsökkentési mozgástere

• Múltbéli tapasztalat, hogy a kétségbeesett és nagyarányú adó- és kamatcsökkentés rendszerint kudarccal végződik

VADÁSZAT. Legalábbis ez az események egyik olvasata. A megható történetet ugyanis jócskán beárnyékolja, hogy 1993-ban Linda Chavez az egyike volt azoknak, akik a leghevesebben támadták Zoe Bairdet, akit az akkor saját csapatát építő Bill Clinton az igazságügyi tárca élére szemelt ki. Baird illegális bevándorlót vett föl dajkának gyermeke mellé – igaz, ő tudatosan. Chavez szerint a demokraták most az ő személyén keresztül vettek elégtételt az akkori leleplezésért, és persze a mostani floridai választási hajcihőért. A demokrata gépezet pedig máris mozgásba lendült, hogy másokat is “levadásszon” az Egyesült Államok január 20-án, szombaton hivatalba lépő 43. elnöke, George W. Bush kormánytag-jelöltjei közül.

Ezek a szó szoros értelmében vett kabinetkérdések – még ha zaklatottá is tehetik az ifjabb Bush első heteit a Fehér Házban – valójában nem sorsdöntőek. Ami miatt a kormányzásra készülő republikánus csapatnak ma igazán fáj a feje, az a gazdaság állapota. A növekedés üteme számottevően lassul, és egyelőre csak reménykedni lehet benne, hogy a Fed minapi kamatcsökkentése segít újra lendületbe hozni azt. Ebben a helyzetben hirtelen igen sürgetővé vált, hogy “Duplavé” beváltsa kampányígéretét, azaz mielőbb megvalósítsa a beharangozott adócsökkentést. Az összesen 1600 milliárd dolláros adóteher-mérséklés akkor még egy olyan hosszú távra szóló elképzelés volt, amelynek célja az, hogy a példátlan költségvetési többlet egy részét visszajuttassák az adófizetőknek. Ám időközben Washingtonban kitört a “recessziópánik”. A terv annak eszközévé vált, hogy nagyobb teljesítményre ösztönözzék a gazdaságot.

KOCKÁZATOK. A mértéken felüli adócsökkentés mindazonáltal nem kevés kockázattal is jár (lásd külön). Pánikhelyzetben azonban jobbára gyors, és akár a hosszú távú célokat is feláldozó megoldások születnek. Éppen ezért, ha a gazdaság lassulása fokozódik, tetemes adócsökkentésre van kilátás. Viszont ha a gazdaság lábra kap, a Bush-adminisztráció megelégedhet azzal, hogy rövid távon csupán afféle szimbolikus mérsékléssel támogatja meg a gazdasági szférát, a közvetlen manőverezést pedig a Fedre hagyja.

Címkék: Hetilap: Gazdaság