Biofilm a konténerben – Felturbózott mikrobák

Akár ötvenszer töményebbek is lehetnek az ipari szennyvizek a háztartásiaknál, tisztításuk ezért a hagyományos eljárásoknál hatékonyabb technológiát igényel.#

Akár ötvenszer töményebbek is lehetnek az ipari szennyvizek a háztartásiaknál, tisztításuk ezért a hagyományos eljárásoknál hatékonyabb technológiát igényel.#

A rendszer lényege, hogy a szerves szennyező anyagokat lebontó baktériumokat fokozott működésre készteti. Mindezt a vízbe süllyesztett, speciális kialakítású modulelemmekkel éri el. A Turbopaknak nevezett méteres téglatestek belsejét hatszög keresztmetszetű PVC csatornák foglalják el, ezek falán alakul ki a tisztítást végző biofilm. A csatornák belső kiképzése nem egyenletes, függőleges irányban hol szűkebbek, hol tágabbak. A változó keresztmetszetek a baktériumok jobb levegőztetését elősegítő mikroáramlásokat alakítanak ki, így a szennyező anyagok többszörösen is kapcsolatba kerülnek az őket felfaló mikróbaréteggel.

A Flexipakot ipari méretekben Magyarországon először a székesfehérvári Fevita Hűtőipari Rt. vetette be tavaly épített telepén. Ez a vállalkozás közel 20 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgoz föl évente, e hatalmas mennyiség kezelése közben pedig óriási mennyiségű tömény szennyvíz keletkezik. Ennek tisztításában külön problémát okoz, hogy a kicsurgó levek összetétele szezononként változik. Kritikus időszak például az ősz, amikor a sárgarépa mosása sártengerré változatja a tisztítómedencét, vagy amikor a kukorica kezelése közben keményítőtartalmú fehérjekomplexek kerülnek a vízbe. E vegyületekkel a hagyományos lebegőiszapos tisztítómódszerek nem képesek megbirkózni, a mérések alapján azonban úgy tűnik, a Flexipak ezeket is eltünteti. A Fevitában keletkező szennyvíz egy százezer lakosú város kibocsátásával ér fel, ami ismét csak a rendszer hatékonyságát bizonyítja. A telep most, télen nem működik, a pihenőidőszakban azonban a leeresztett medencékben lehetőség nyílik a modulelemek vizsgálatára és mérési eredmények értékelésére.

A Fevita telepének kivitelezője az Alterra Kft. volt, a Turbopak modulokat a szombathelyi Pandan-Öko Kft. gyártja. Ez a cég exportálja is a műanyag komponenseket. A Gyulavári Consulting jelenleg a Flexipak eljárás továbbfejlesztésén dolgozik. A német GEH nevű céggel együttműködve célja egy membrántechnológiával kombinált rendszer létrehozása. E technológia az utóbbi években-évtizedekben indult jelentős fejlődésnek; az ivóvízben szegény, de egyébként gazdag arab államok például ezzel a módszerrel szűrik ki a sót a tengervízből. Hátránya, hogy rendkívül drága, amennyiben azonban csak a tisztítandó víz egy részében alkalmazzák, akkor a Flexipakkal kiegészítve olcsóbban teljesíthetők az előírások, vagyis az adott szennyezőanyagra vonatkozó szükséges minimum. A Gyulavári Consulting abban bízik, hogy a maximáló határértékeket hamarosan itthon is az uniós normákhoz igazítják (vagyis az előírásokat szigorítják), s így többféle szennyezőanyag esetében használhatják majd a membrántechnológiával kombinált Flexipak eljárást.

Címkék: Hetilap: K+F