Pick Rt – Hízókúrára ítélve

A vezető magyar húsipari társaság európai méretekben még kicsi, így további akvizíciókra van szüksége.

Midőn Pick Jenő közel másfél évszázada megalapította szegedi szalámigyárát, több mint 20 hasonló üzem működött az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén. Ezeket hatalmas térkép jelzi a Pick Rt. szegedi központjának kiállítótermében. E gyárak nagy része azóta is működik, s többségük ma is a Pick akvizíciós célpontjának tekinthető.

ÜNNEPI CSALÓDÁS. A karácsonyi szezon idején azonban más dolgokkal foglalkozott a cég vezetése, hiszen a bevásárlási rohamban nem nőtt a várt mértékben a szalámik forgalma, annak ellenére, hogy a nagy hipermarketek némelyike az ünnepek előtti két hétben éjjel-nappal nyitva tartott. A Pick Szeged Rt. forgalmában pedig hagyományosan a negyedik negyedév a legerősebb. Bihari Vilmos vezérigazgató mindenesetre a szárazáruk – azaz szalámik – iránti belföldi kereslet stagnálására panaszkodik. “A vártnál lanyhább karácsonyi forgalom mindazonáltal nem nyomta rá a bélyegét a tavalyi gazdálkodására, a terveket maradéktalanul sikerült teljesíteni” – büszkélkedik Bihari Vilmos, konkrét számokat azonban a februárban megjelenő gyorsjelentés előtt nem közöl.

Az akvizíciós tervek már kevésbé váltak valóra, annak ellenére, hogy a szalámigyár tulajdonosai közé a múlt nyáron bekerült Arago is az ilyen lépések támogatását ígérte. Az egyetlen tavalyi akvizíción – a Ceglédhús megszerzésén azonban – már így is észrevehető a befektetési társaság megjelenése, legalábbis abban az értelemben, hogy az ügyletet csendben bonyolították le, nem verve nagydobra a tranzakció után sem, hogy mennyire fontos eszközökhöz jutottak hozzá. A vételárat azóta sem hozták nyilvánosságra, de elemzők szerint az feltehetően egymilliárd forint alatt volt, ami kedvezőnek tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy a modern eszközök és a Pick logisztikájába illő telephely az export további lendületes bővítését teszik lehetővé.

Csendesen és olcsón – ezek Leisztinger Tamásnak, az Arago vezérének kedvenc szavai, legalábbis ha akvizíciókról van szó. De vajon egy tőzsdei cégnek nem kell-e részletesebb tájékoztatást adnia a kapacitások bővüléséről egy-egy – még ha a tervekhez képest kevésbé jelentősnek tekintett – bevásárlás után? “Végül is az dönt, mit mutatnak a következő gyorsjelentés tényszámai” – vélekedik Szilágyi György, a Takarékbróker elemzője, aki a Ceglédhús-ügylet hatásait még nem tartalmazó 2000. évi adózott eredményt 4,1 milliárd forintra becsüli.

Tulajdonosi kérdőjelekAz Arago egy évig tartó vásárlások révén tavaly nyárra szerzett 32,9 százalékos részesedést a Pickben, a júliusi közgyűlésen azonban nem törekedett arra, hogy képviselői bekerüljenek a társaság vezető testületeibe. Leisztinger Tamás akkor azt nyilatkozta, hogy egyharmados részesedésüket a nyári rendkívüli közgyűlésen megszavazott és két éven belül lebonyolítható alaptőke-emelés során sem kívánják növelni. Indoklása szerint a szegedi cég menedzsmentje megfelelően látja el feladatát, így az Arago fő tulajdonosként csak az akvizíciók lebonyolításában kíván segíteni.

E deklarációk ellenére a befektetők egy része nem látta szívesen az Arago megjelenését, amit a Pick-részvények tőzsdei szereplése is mutat. Az egy évvel ezelőtt még 12-14 ezer forintot is érő papír árfolyama az Arago megjelenése után 7 ezer forint alá csökkent, és a harmadik negyedéves adatokat tartalmazó novemberi gyorsjelentést követően sem rugaszkodott el erről a szintről.

A tőzsdei cégek átlagánál lényegesen nagyobb árfolyamcsökkenés egyik oka szakértők szerint az lehetett, hogy az Arago vásárlásainak hiányában elfogytak a vevők az amúgy gyenge likvidítású papír piacáról. A korábban meghatározó külföldi pénzügyi befektetők eladásait az is motiválhatta, hogy a jelentős részesedést szerző Arago számukra ismeretlen cég. Azokat a félelmeket, hogy Leisztingeréket a Pick megszerzésekor a szegedi társaság 7 milliárdra rugó likvid eszközei motiválták volna, a novemberi gyorsjelentés egyébként nem igazolta. Elemzők szerint egy meghatározó tulajdonos megjelenése inspirálhatja az eddig is jól dolgozó menedzsmentet.

A megelőző évi 3,5 milliárdot közel 20 százalékkal meghaladó profit további hasonló ütemű bővülése azonban az elemző szerint is csak újabb hódítások után várható. Mint ismeretes, a szegedi Pick már a kilencvenes évek közepén több cégfelvásárlást hajtott végre, megszerezve többek között a budapesti Herz szalámigyárat és a győri Ringa húsfeldolgozót is. Ez utóbbit annak ellenére sikeresen integrálták a cégcsoportba, hogy az ügyletet követően a győri cég fő piacának számító Oroszország egy időre kiesett a vevők sorából. A Ringa termékei a Távol-Keleten és a spanyol piacon találtak vevőre. A múlt évtől azonban Oroszország ismét fontos felvevőhelynek minősül, de a más régiókban sikeres marketingmunkának köszönhetően már nem meghatározó jelentőségű.

KÜLFÖLDI CÉLPONTOK? Az elmúlt két évben kimutathatóan megtorpant a Pick terjeszkedése, annak ellenére, hogy a szegedi cég jelentős forrásokkal, több mint 8 milliárd forintnyi likvid eszközzel rendelkezik. Az orosz válság és a magyar élelmiszeripar mélyrepülése ugyan “jutányos” vásárlásokat tett volna lehetővé, de éppen piacaikat vesztő cégek megszerzése komoly kockázattal is járt volna. Ráadásul a Pick stratégiája a prémium termékekre, azaz a magas minőségű, feldolgozott húsokra, mindenekelőtt a szalámikra összpontosít. Ezeken ugyanis nagyobb profitot lehet realizálni és általuk sokkal biztosabb piaci pozíció érhető el. A kapacitások növelését néhány hazai cég bekebelezésével is meg lehetne alapozni – a Ceglédhús eszközeinek megvásárlása után szóba jöhet a Tolnahús és/vagy a Délhús is. Többen számítanak rá, hogy valamelyik fenti feldolgozó megvásárlását már a közeljövőben bejelentik Szegeden. További szalámigyárak és vágóhidak vásárlására azonban inkább a szomszédos országokban kínálkozik lehetőség. A nagyváradi Contim szalámigyárára tavaly nyáron ugyan nem sikerült szert tenni, de lehetséges, hogy a Contim vevője a román cég egyes részeit hajlandó lesz eladni. Ami így a Pick számára vonzóbb is lehet.

A Pick a rendszerváltás óta eltelt tíz évben Magyarország vezető húsipari társaságává vált. Miért beszél mégis minden szakértő a további akvizíciók szükségességéről? Indoklásuk szerint a cég európai méretekben még mindig kicsinek minősül. Ahhoz, hogy az egész Európában jelen lévő kereskedelmi hálózatoknál komoly beszállítói pozíciót érjen el, nagyobb volumenek kellenek. A mainál nagyobb üzemméret mellett jobb lehet a marketingre, kereskedelemre és logisztikára fordított kiadások megtérülése is, ami számottevő mértékben javíthatja a cégcsoport versenyképességét a nemzetközi piacokon. Ezt szolgálta a vezérigazgató szerint az is, hogy a Pick a múlt év utolsó napjaiban három leányvállalatánál is alaptőke-emelést hajtott végre. A Ringa és a két sertéshizlaló kft. a befolyó 600, 150, illetve 200 millió forintot eszközeinek korszerűsítésére fordítja majd.

A Ringánál végrehajtott alaptőke-emeléssel egy időben változott a győri cég igazgatósága is. A testületbe bekerült Kálmán Zsolt, a szintén az Arago által ellenőrzött Zalakerámia egyik vezető alkalmazottja. A lépést sokan úgy értékelik, hogy a Zalakerámiát aktívan irányító befektetési társaság a Picknél is határozottabban kíván részt venni a cég vezetésében. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy januártól három korábbi igazgatósági tag is lemondott tisztségéről. Bihari Vilmos tájékoztatása szerint a Pick igazgatósága a jelenlegi négy taggal is működőképes, így rendkívüli közgyűlést nem hívnak össze.

ALULÉRTÉKELVE. Szilágyi György a tavalyi évre 1300 forintot meghaladó egy részvényre jutó nettó eredményt vár a Picktől, ami a jelenlegi 7100 forintos árfolyammal számolva 6 alatti P/E-értéket (árfolyam/egy részvényre jutó adózott eredmény) jelent. A társaság számos pénzügyi mutatóját figyelembe véve a Pick a pesti börze egyik leginkább alulértékelt papírja. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tavalyi a Budapesti Értéktőzsde eddigi történetének talán leggyengébb éve volt. Márpedig amíg az úgynevezett blue chipek rosszul teljesítenek, addig nem lehet számítani arra, hogy növekedjen a kis és közepes cégek részvényei iránti kereslet.

A Pick jövője szempontjából azonban az a kulcskérdés, hogy a patinás cég végre tud-e hajtani a szomszédos országokban olyan cégfelvásárlásokat, amelyek eredményeképpen az európai piac jegyzett szereplőjévé válhat.

Címkék: pénzügy