Vészjósló jelek

Az Egyesült Államokban a legtöbb gazdasági elemző úgy tekint a gazdasági hírek legutóbbi dömpingjére, mint egy felhőre, fényes ezüst csíkkal a közepén.#

Az Egyesült Államokban a legtöbb gazdasági elemző úgy tekint a gazdasági hírek legutóbbi dömpingjére, mint egy felhőre, fényes ezüst csíkkal a közepén.#

Hunt például megjegyzi, hogy az irányadó mutatók már 9 hónapja lefelé mozognak, ami a legtartósabb csökkenés a legutóbbi recesszió óta. Shilling pedig azt hangsúlyozza, hogy a monetáris korlátozás késleltetett hatásai – amelyek egy évig is elhúzódhatnak – végül nagyon fájdalmasak lesznek. Mindhárom guru egyetért abban, hogy a technológiai papírok bukdácsolása és a mind átfogóbb piaci visszaesés már a növekedést veszélyezteti. A megtakarítások hiánya már most komolyan visszaveti az autók és más tartós fogyasztási cikkek forgalmát.

További két fejlemény növeli az amerikai gazdaság visszaesésének kockázatát. Az egyik az energiaárak magas szintje, ami világszerte vásárlóerőt vont el a háztartásoktól és a vállalatoktól; a másik pedig az európai lassulás egyre szaporodó jelei. Ez utóbbiról a közgazdászok korábban azt feltételezték, hogy a külföld élénkülése ellensúlyozza majd az Egyesült Államok lomhaságát. Az új fenyegetés Levy szerint azonban az, hogy “minden régió lassulása újabb lassulást idéz elő”.

El lehet-e kerülni a recessziót? Ez még mindig lehetséges, ha a Fed gyorsan lép és csökkenti a kamatokat. Azonban – figyelmeztet Hunt – a lehetőségek kapuja nagyon hamar bezárul.

Címkék: Hetilap: Monitor