GYENGÜL A NEMI VÁGY IS – Agysorvasztó nikotin

Régóta megfigyelt tapasztalati tény, hogy az erős dohányosok nemi vágya csökken, és könnyebben kapnak agyvérzést, mint nem dohányzó embertársaik. A University of California Los Angeles (UCLA) kutató orvosai nemrég kiderítették e jelenségek okát.#

Régóta megfigyelt tapasztalati tény, hogy az erős dohányosok nemi vágya csökken, és könnyebben kapnak agyvérzést, mint nem dohányzó embertársaik. A University of California Los Angeles (UCLA) kutató orvosai nemrég kiderítették e jelenségek okát.# A nikotin igen szelektív agyméreg, amely az agynak egy jól körülhatárolható, a talamusz felett elhelyezkedő területét sorvasztja el. Ennek az agyi területnek, a fasciculus retroreflexusnak az egyik felét degenerálja a dohányzás, ugyanennek az idegrendszeri egységnek a másik felében okoznak károkat az amfetamin tartalmú drogok – mint a speed és ecstasy -, továbbá a kokain. Bár a nikotin csak kis agyi területen fejti ki pusztító tevékenységet, a hatás mégsem elhanyagolható, mert pont ez a terület erősen befolyásolja az érzelmeket, a nemi vágyat, az álmokat, és sérülése megnöveli a gutaütés kockázatát.

A kutatók patkánykísérletekben vizsgálták a nikotin hatását. A laboratóriumi patkányok szervezetébe akkora adag nikotint jutattak, mint amekkora egy napi két doboz cigarettát elszívó dohányosba jut. A hatás drámai volt, a korábban szexuálisan aktív állatok párzási kedve jelentősen csökkent, és néhányat közülük rövid időn belül megütött a guta.

Címkék: Hetilap: K+F