A DIVERSEY LEVER ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA – Lényegre törően

Píry László öles léptekkel halad felfelé a ranglétrán, jelenlegi munkahelyén közel két év leforgása alatt ülhetett bele az első számú vezetői székbe.

PÍRY LÁSZLÓ34 éves, a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán diplomázott 1991-ben, később az Eurocontact Business Scool kétéves kurzusát is elvégezte.

1991-ben üzletkötőként kezdett a Dow Hungary Vegyipari Kft.-nél, ahonnan kelet-európai marketingvezetőként távozott az Unilever Magyarország Kft. Diversey Lever divíziójához. Itt kezdetben a higiéniai ágazatot irányította, majd kereskedelmi igazgató lett, 2001. január 1-jétől pedig ő tölti be a multinacionális vállalat e 110 fős, évente több milliárd forintos forgalmat lebonyolító részlegének ügyvezető igazgatói posztját.

Nős, szabad idejében kedvenc időtöltése az utazás és a motorozás.

Határozott elképzelésekkel ül tárgyalóasztalhoz, szét tudja választani a lényeges dolgokat az apró ügyektől, amelyek félreviszik a megbeszélést. Képes a partner fejével gondolkodni, tisztában van a másik üzleti érdekeivel. A nagy cégekkel közvetlenül is tartja a kapcsolatot, s az ügyfelek által felvetett problémák 90 százalékát elismeri, tanul is belőlük. Arra törekszik, hogy elégedett legyen a megrendelő, de ebből saját cégének se származzon kára – jellemzi az Unilever Magyarország Kft. Diversey Lever divíziójának ügyvezető igazgatóját Babos Imre, az egyik üzleti partner, a MEM Kft. résztulajdonos-ügyvezető igazgatója.

A RÓZSADOMBRÓL SZARAJEVÓBA. Píry László saját bevallása szerint lokálpatriótaként nőtt fel Budapest II. kerületében, abban a házban, ahol egykor Füst Milán is lakott. A környékre járt óvodába, általános és középiskolába, a főváros ezen egy négyzetkilométeres körzetéből 18 éves koráig nem is igen mozdult ki. Filmrendező szeretett volna lenni, mindig irigyelte a szomszéd lakásban élő Makk Károlyt, már csak a remek autói miatt is. Radnótiné gyakran kereste fel Füst Milán özvegyét, s Píry László büszkén vitte be irodalomórára például az író radírját.

A Móricz Zsigmond gimnáziumban magyar-történelem fakultációra járt, mégis a Budapesti Műszaki Egyetemre felvételizett. Hallgatóként munkát kellett találnia, ha pénzt akart költeni, elkezdett hát írni, előbb a Tőzsde Kurírba tőzsdei tudósításokat, majd a Világgazdaságnál dolgozott be. “Az egyik barátom bróker volt, s amikor egyszer levette a zakóját és felakasztotta, megláttam rajta a VOR, azaz a Vörös Október Ruhagyár emblémáját. Meg is írtam, ez volt a legjobb tudósításom” – meséli az üzletember.

Harmadéves korában fogadalmat tett, hogy tustollat többé nem vesz a kezébe, s tartotta is magát ehhez. Számítógépekkel kezdett foglalkozni, a légvezetési rendszerek szimulációjáról készített munkájuk díjat is nyert, és felterjesztették az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság támogatására, ám ebből nem lett semmi. Ha nem így alakul, talán ma is fejlesztőmérnökként dolgozna, így viszont megsértődve más területre lépett. Tanulmányai vége felé a tőzsdei kávéházban egy ismerőse felhívta a figyelmét arra, hogy az amerikai tulajdonú Dow Hungary Vegyipari Kft. frissen végzett diplomást keres, és három felvételi interjún átküzdve magát el is nyerte az állást. Üzletkötőként alkalmazták, a cégnél előbb az ország negyedének, majd felének, végül egészének kereskedelme tartozott hozzá.

Lehetősége nyílt más országokban is dolgozni, ahogy fogalmaz, “a délszláv háború nyomában” lépkedett, hiszen Szlovénia, majd Horvátország után Bosznia-Hercegovinában vezényelte le egy hőszigetelő rendszer bevezetését. A szarajevói repülőtér újjáépítésénél is a szóban forgó terméket alkalmazták. “Két hétig depressziós voltam az első szarajevói utamat követően. Megérkeztem a szétbombázott repülőtérre, és a szállodában nem volt víz. Megtanultam értékelni azt, amikor az ember semmiben sem szenved hiányt” – meséli a menedzser. Végül ő lett a cég közép- és kelet-európai marketingvezetője, munkájának hetedik évében.

ÖNJÁRÓ RENDSZER. Fejvadász cégen keresztül kapott egy jó ajánlatot, ezért “átigazolt” a Diversey Leverhez, ahol a higiéniai ágazat kereskedelmi igazgatói posztját töltötte be. Tavaly kereskedelmi igazgatóvá lépett elő, ám a 2000-es szilveszteri buliról már a divízió ügyvezető igazgatójaként távozott.

“A pénzügytől kezdve a gyártáson, a logisztikán, a kereskedelmen át a személyzetfejlesztésig mindennel foglalkoznom kell új munkakörömben, több területen is rendelkezni kell alapismeretekkel ahhoz, hogy az ember egy céget irányítson. Olyan rendszert kell kiépíteni, amely automatikusan működik, s ehhez jól kell meghatározni azokat a paramétereket, amelyek kiemelt figyelmet követelnek. Ha ez megvan, rögtön egyszerűbbé válik egy vállalat vezetése” – szögezi le Píry László. A Diversey Lever 14 piaci szegmensben van jelen, sörgyárakban éppúgy, mint kórházakban, ipari mosodákban. Egy húsüzem amerikai szemléje előtt tervezhetők a teendők, de mivel 24 órás szervizszolgáltatást adnak, olyan is előfordul, hogy a fiatalembernek az éjszaka kellős közepén csörög a telefonja. Hol további munkatársak helyszínre küldéséről kell döntenie, hol egy művelet megkezdéséről. S a hét végén sincs megállás.

Píry László sokkal változatosabbnak tartja ezt a munkát, mint az építőiparban végzett tevékenységét, hiszen most vegyszerek, eszközök, technológiák, adagolástechnikák, know-how értékesítésével egyaránt kell foglalkoznia. Ferihegyen a catering naponta 16 ezer adag ételt állít elő, s nekik, mint a tisztítás technológiájáért felelős társaságnak főként a higiéniai problémáknak leginkább kitett pontokra kell összpontosítaniuk. Az újonnan kinevezett ügyvezető igazgató számára egyre izgalmasabb ez a terület, különösen, mert törvény írja elő, hogy 2002-ig az összes étkeztetéssel foglalkozó egységnek meg kell szereznie a (szakmában az ISO-nak megfelelő) HACCP bizonyítványt.

A divízióvezető számára a pénz egy bizonyos szint fölött nem annyira érdekes, az erkölcsi elismerés fontosabb. Ahogy mondja, a munkája nem a keresetétől függ, persze azt is fontosnak tartja, hogy a családja megfelelő nívón éljen. Prioritást nála nem a pénz élvez, hanem azok a dolgok, amelyeket meg akar szerezni.

RÉGIÓS AMBÍCIÓK. Középtávú elképzelései szerint mostani munkakörében kíván dolgozni, de később érdekelné, hogy nagyobb, például regionális méretekben miként tudna megbirkózni e feladattal. Lényegesnek tartja, hogy az őt körülvevő csapat gondolkodásában összhang legyen, az emberek szinte fél szavakból is megértsék egymást. “Akkor működik jól a társaság, ha például felvázolok egy stratégiai tervet, s a kollégák képesek kidolgozni a részleteket. Szeretem, ha a munkatársak elhivatottak, önállóan viszik előre az ügyeket, ötleteket hoznak. Viták előfordulnak, s nem tartom presztízsveszteségnek, amikor a saját álláspontommal szemben valamelyik munkatársnak kell igazat adnom” – vallja Píry László.

Volt munkatársa, Berényi Gábor, a Dow Hungary műszaki vezetője a kommunikációs készségét emeli ki: “Előfordult, hogy üzleti tárgyaláson nem volt minden információ a birtokában, magabiztos fellépésével, előadásmódjával, alkalmazkodóképességével mégis sikert ért el. Nem olyan ember, akit nem vesznek észre, ha belép valahová, rögtön ráterelődik a figyelem. Az építőiparban a kevésbé kvalifikált személyektől kezdve a művész építésztervezőig mindenkivel megtalálta a megfelelő hangot, s minden helyzetben feltalálta magát. Nem véletlen a gyors előmenetele az új munkahelyén.”