Graur Tamás

Nem Bush megválasztásától, hanem például a közép- és kelet-európai leányvállalatok sikerétől emelkedik majd az amerikai internetes anyacég részvényeinek árfolyama - reméli Graur Tamás, a PSINet Magyarország Kft. ügyvezetője.

Ön a kávét is szereti meg az internetet is. Inkább egy füstös kis internet-kávézóban kellett volna találkoznunk? Lejár valamelyikbe?

– Legfeljebb, ha a konkurenciát figyelem, mert internetezni, információkat gyűjteni nem ott szoktam. De jövőre szétválik a magyar cégünk, lesz külön üzleti és lakossági szolgáltató társaság is. Ez utóbbiba talán az internet-kávéház is belefér.

– Nem is dohányzik? Akkor biztosan lenne véleménye a dohányreklámok regulájáról.

– Már öt éve leszoktam, de azért van véleményem. Nem a politikában, hanem egyéb téren jómagam a liberalizmus híve vagyok. Nem szeretem a mesterséges korlátozásokat. Tiltás helyett inkább meg kellett volna adóztatni a dohányreklámokat is, s a pénzből kampányokat szervezni a dohányzás ellen. Az, hogy nincs reklám, az szerintem nem olyan hatásos, mint egy célirányos ellenkampány.

– Az ötletét külföldön is megirigyelhetnék. Mit szól Bush megválasztásához? A PSINet-részvény például…

– A tőzsde merő pszichológia. Egyébként javult azokban a napokban a cég papírja, de szerintem nem közvetlenül azért, mert végre lezárult a választási cirkusz, hanem a céggel kapcsolatos hírek miatt. Különben személy szerint engem egy másik – a romániai – választás most jobban érdekelt, mert tíz évvel ezelőtt Marosvásárhelyről települtem át. A szüleim most is ott élnek.

– Örül Iliescunak?

– Jobb elnököt is el tudtam volna képzelni, de igaz a frázis, hogy ő a kisebbik rossz. Jellemző a romániai állapotokra, hogy Corneliu Vadim Tudor és a Nagy Románia Párt 30, illetve 20 százalékot tudott elérni, pedig szerintem ő nem európai ember.

– Mi sem panaszkodhatunk, letartóztatták Székely Zoltán képviselőt. Elégedett, hogy tisztul a közélet?

– Az ügy politikai részével én inkább nem foglakozom. Az mindenesetre jó jel, hogy már nem csak az apró stikliket elkövető kisemberekre, például kis szoftverkalózokra sújt le a hatalom szigora, hanem a nagyobb halakra is. Azt persze nem tudom, hogy Székely Zoltán mennyire számít tényleg nagy halnak.

– Látványos karrier Marosvásárhelyről indulva egy amerikai, internetes multi magyarországi leányvállalatát vezetni. Segített az érvényesülésben az erdélyi lobbi?

– Lehet, hogy van ilyen, de én nem találkoztam vele. Erdélyiként itt is a magam erejére számíthattam. De szerencsére sikerült, s jól megy a cég.

– Ehhez képest úgy hallani, hogy elfogyott a magyar előny. A csehek, lengyelek leköröztek minket az internetezésben. Igaz ez?

– Nem teljesen. A lengyelek egy kicsit mindig is jobban álltak nálunk, mert több támogatást kapnak ehhez az államtól. De az üzleti internet-felhasználásban nincs különbség, ebben a magyarok ugyanolyan jók.

– Az internetszolgáltatóknak nem hoz a konyhára a mobiltelefonos WAP-ozás?

– Legfeljebb közvetetten, mert az egy más világ.

– Miért nem támogatja a PSINet ajándék számítógépekkel a rászorultakat Borsodban, Nógrádban? Megtérülhetne, ha többen interneteznének.

– Mi elvileg támogatnánk az ilyen ötleteket, de ez szerintem elsősorban az állam dolga.

– Na és a teleházak?

– A teleház program több sebből vérzik, egyébként éppen amiatt, mert nincs hozzá elég támogatás. Pedig többet érdemelne. Az ebbe befektetetett pénz “megtérülne”, nagyszerű lehetőségeket teremthet ugyanis a vidékfejlesztésben, elmaradott térségek felemelkedésében.