MUNKAADÓI SZERVEZETEK – Konszolidáció előtt

Együttműködési megállapodást kötött két munkaadói szervezet, ami lényeges változásokat idézhet elő az érdekegyeztetésben.

Ma már tulajdonképpen egyetlen érdemi kérdésben van döntési jogköre az Országos Munkaügyi Tanácsnak (OMT), az állami ünnepek miatti munkanap-változtatásokba szólhat bele – ezzel viccelődnek a társadalmi párbeszéd legfontosabb intézményének munkájában részt vevők. Főleg azóta, hogy a kormány ellenükben hozta meg döntését, miszerint jövőre 40 ezer, majd egy évre rá 50 ezer forint lesz a legkisebb havi munkabér összege.

VÁLTÁSIGÉNY. Bár az idézett megállapítás talán tulságosan is sommás, de az érdekegyeztetésnek és a társadalmi párbeszédnek – valóságos reprezentativitás alapján történő – átalakítására valós igény jelentkezik. A munkáltatói oldalon jelenleg kilenc szervezet található, ami egyrészről nagyon különbözik az Európai Unió gyakorlatától, másrészről pedig megnehezíti a kormány számára az egyeztetést. Az ugyanis irreális várakozás, hogy mindegyikükkel közös nevezőre jusson. És akkor még nem is beszéltünk a munkavállalói oldalról.

Éppen ezért fontos, mi történik a munkaadói oldallal, hogyan válik a magyarországi társadalmi párbeszéd intézményrendszere hasonlatossá az unió érdekegyeztetéséhez. Vagyis a legfelsőbb szintű munkában csak három-négy, a magyarországi vállalatok többségét reprezentáló csúcsszervezet vesz részt. A Stratosz (Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége) éppen ezért együttműködési megállapodást kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ), amelynek célja – a költségek optimalizálása mellett – a folyamatos közös munkakapcsolat kialakítása és a szinergiák kiaknázása. Az együttműködés annak a felismerésnek az eredménye, hogy a társadalmi párbeszéd intézményi rendszere átalakulóban van, ezért a munkaadói szövetségeknek elkerülhetetlenül szembe kell nézniük az erős integrációval.

A két szervezet egyszer már megpróbálta az együttműködést, 1998 őszén fuzionálni akartak. Az egye-sülési közgyűlés azonban kudarcba fulladt, ami részben személyi ambíciókra vezethető vissza, másrészt a pillanat sem volt megfelelő. A munkaadói oldal konszolidációja azonban lassan, de biztosan még 1998-ban megindult, amikor is a gyáriparosok és a munkaadók szövetsége létrehozta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét (MGYOSZ). A Széles Gábor vezetése alatt álló szervezet, amely a hét elején tartotta közgyűlését, vitán felül a legbiztosabb anyagi alapokon álló munkaadói érdekvédelmi intézmény (ráadásul már szövetséget kötött az Iposszal).

Bár jelenleg kevés lehetősége van az érdekegyeztetés két oldalának arra, hogy nyomást gyakoroljon a kormányzati oldalra, az uniós csatlakozástól a helyzet megváltozását remélik a munkaadók. A négyszereplős brüsszeli társadalmi párbeszéd konszenzusos, ami annyit tesz, hogy a szakszervezeteket képviselő ETUC, illetve a két munkaadói szervezet, a CEEP és a UNICE nélkül nem lehet olyan rendelkezést hozni, amely érinti a munka világát. Ráadásul az a furcsa helyzet állt elő, hogy jóllehet az ország – még ki tudja meddig – csak vár a csatlakozásra, a munkaadói és munkavállalói oldalon már részt vesznek magyar szervezetek a munkában. A Stratosz tagja a CEEP-nek, amely szintén inkább az állami tulajdonú cégek szövetsége, a UNICE soraiban pedig a munkaadói oldal 8 szervezete tag, a Magyar Munkaadói Szervezetek Nemzetközi Együttműködési Szövetsége révén.

TOLONGÁS. Még így is túl sok “reprezentatív” szervezet tolong a munkaadói oldalon, bár a kisvállalkozásokat tömörítő intézmény, a Kisvállalkozói Érdekvédelmi Szövetség (KÉSZ) összehangolja ezek cselekvését, ám ezen szervezetnek mind a négy tagja szavazhat.

A magyar érdekvédelmi gyakorlatot már számos kritika érte Brüsszelben (Figyelő 2000/38. szám), s a minimálbér egyoldalú felemelése csak újabb érvet szolgáltatott e vitához. Tény azonban az is, hogy a legitimációs hiányban szenvedő és túlontúl tagolt érdekvédelmi szervezeteket is kifogásolják Brüsszelben. Azt csak remélni lehet, hogy ha konszolidálódik a munkaadói oldal, akkor javul a magyarországi társadalmi párbeszéd minősége is.

Címkék: Hetilap: Gazdaság