HETI PORTFÓLIÓ – Részvényt felesben

Bár a nemzetközi és hazai részvénypiac siralmas teljesítményt nyújtott az idén, sőt az sem kizárt, hogy például az amerikai technológiai papírok – rövid távon még tovább gyengülnek, a hosszabb távon gondolkozók számára már fel lehet mutatni néhány érdekes befektetési célpontot – véli Kishonti László, a K&H Befektetési Alapkezelő Rt. munkatársa. Ajánlatának relatíve magas részvényhányada azt [...]

Bár a nemzetközi és hazai részvénypiac siralmas teljesítményt nyújtott az idén, sőt az sem kizárt, hogy például az amerikai technológiai papírok – rövid távon még tovább gyengülnek, a hosszabb távon gondolkozók számára már fel lehet mutatni néhány érdekes befektetési célpontot – véli Kishonti László, a K&H Befektetési Alapkezelő Rt. munkatársa. Ajánlatának relatíve magas részvényhányada azt tükrözi, hogy a mai árak mellett már a részvénypiacon is találhatók olyan vállalatok, melyek részvényei középtávon az állampapíroknál nagyobb megtérülést biztosíthatnak.

Ilyen mindenekelőtt az OTP. A jelenlegi hitelexpanziós időszak a likviditási többlettel rendelkező bankot jó helyzetben találta. Domináns lakossági bankként az erős verseny ellenére relatíve alacsony költséggel képes betétekhez jutni, így az összegyűjtött pénzt kedvező marzzsal tudja kihelyezni. Eredményességét tovább javíthatja a jövő februártól bevezetendő új jegybanki tartalékszabályozás is.

A Richter vásárlása mellett szól, hogy a kiváló menedzsmenttel bíró gyógyszercég a várakozásokat felülmúlóan jól vészelte át az idén a hazai piac zsugorodásából eredő problémákat, mi több, a kormányzattal sikerült megállapodni a következő időszak gyógyszeráraiban.

A telekommunikációs cégek igen kedvezőtlen megítélése mellett a Matávnak a hazai fix vonalú telefonpiac bővülésének lassulásával, s a 2002-es piaci liberalizáció következtében árréseinek várható csökkenésével is szembe kell néznie. Ám valószínű, hogy a következő két-három szűk esztendő eredményhatásait már nagyrészt beárazta a piac.

A Fotex “beválogatása” sem meglepő, a befektetői megítélés javul, amit a korábbinál nyitottabb és egyben stratégiailag is megalapozottabb vállalatvezetési politika magyaráz. A dotcom cégekre sokszor jellemző légvárépítés taktikájával szemben a Fotex menedzsmentje a belső erőforrások hatékony, s rövid távon is profitorientált kihasználásával próbál meghatározó részesedéshez jutni.

A Démász a legkisebb üzleti kockázatú papírként került a portfólióba. A társaság folyamatosan vásárolja saját részvényeit, ami a menedzsment bizalmát jelzi. A Zalakerámiára azért esett a szakember választása, mert, a nyereség várható gyors bővülése előbb-utóbb a részvény árfolyamában is megjelenik majd. –