GEDOS HUNGÁRIA – Áramvonalasítás

A jövő évtől éles üzemben indul az az adatközpont, amely Magyarország és a régió legnagyobb SAP vállalatirányítási szerződése következtében épül ki. A Németországban már ismert cég, a Gedos hazai leányvállalata három áramszolgáltató, a Dédász, a Titász, az Édász, illetve a gázszolgáltató Kögáz informatikai feladatait látja el erőforrás-kihelyezés (outsourcing) formájában. A projekt egyben a Sun legnagyobb [...]

A jövő évtől éles üzemben indul az az adatközpont, amely Magyarország és a régió legnagyobb SAP vállalatirányítási szerződése következtében épül ki. A Németországban már ismert cég, a Gedos hazai leányvállalata három áramszolgáltató, a Dédász, a Titász, az Édász, illetve a gázszolgáltató Kögáz informatikai feladatait látja el erőforrás-kihelyezés (outsourcing) formájában. A projekt egyben a Sun legnagyobb magyarországi szerződése is.

A Gedos 1995-ben alakult a Bayernwerk leányvállalataként, a keletnémet közműszolgáltatók informatikai ellátására. Közben a Bayernwerk (amelyet ma már az E.ON tulajdonol) megvásárolt három hazai közműcéget (Dédász, Titász, Kögáz), illetve az Édász egy részét. Két évvel ezelőtt itt is felmerült, hogy az informatikai feladatokat egy cégbe összpontosítva lássák el, ezért a németországihoz hasonló célokkal megalakult a Gedos Hungária. Peter Nick vezérigazgató elmondta: az itteni cégnek is célja, hogy ne csak egy érdekeltségbe tartozó vállalkozásoknak végezzenek outsourcing tevékenységet, hanem a közműszolgáltatókon kívül például a telekommunikációs társaságoknak is.

Nálunk egyébként egyetlen jelentős informatikai erőforrás-kihelyezési projekt fut, méghozzá a Matávé, amelyet egy több százmillió forint értékű szerződés értelmében az EDS végez. Ez az első olyan kezdeményezés, amelyben több cég használ közösen egyetlen outsourcing központot. Ez a megoldás az Egyesült Államokban már évek óta elterjedt, s Nyugat-Európában is kezd meghonosodni. A Dédász korábbi pécsi adatközpontjából irányított tevékenység során a számlázást, a hagyományos logisztikai, pénzügyi és kontrolling-modulokat, valamint az emberi erőforrás-kezelést helyezik ki.

A rendszer 2,3 millió felhasználó adatait kezeli majd, s havonta legalább ennyi számlát készít. A cégeknél 2700 online felhasználót érint az új rendszer bevezetése. A pécsi központhoz az egyes munkahelyek helyi hálózaton, illetve a Gedos saját bérelt vonalas hálózatán kapcsolódnak. Az első modulok már jövő januárban elindulnak, s júliusban kezdi meg működését az iparág-specifikus IS-U számlázó rendszer, novemberben pedig a humánerőforrás-kezelés átvétele történik meg. A központi szerver a Sun Starfire gépe, s a cég szolgáltatásokat is nyújt a Gedosnak. A hardverplatform kiválasztásánál a Sun – a versenyképes ár mellett – azért futhatott be győztesen, mert erre a méretre a legmegbízhatóbb rendszert tudta ajánlani. Peter Nick szerint a Gedos Hungária számára a jövőbeni növekedést az áramszolgáltatás liberalizációja is segíti majd. A pécsi központból az országhatáron túlra is tekintgetnek; tervezik, hogy a konszern környező országokban található érdekeltségeit is innen lássák el informatikai platformmal és szolgáltatásokkal. –

Címkék: Hetilap: Infotech