Mezőgazdasági ügyekben

ritkán szokott megnyilatkozni Orbán Viktor. Így a Bábolna Rt. Szent Márton napi ünnepségén tett kijelentései önmagukon is túlmutatnak. A miniszterelnök mondanivalójának lényege, hogy a versenyágazatokat le kell választani, s részben vagy egészben privatizálni. Mindezt akkor mondta a miniszterelnök, amikor az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ugyan már gyakorlatilag elkészítette a magánosítási koncepciót, az azonban korántsem [...]

ritkán szokott megnyilatkozni Orbán Viktor. Így a Bábolna Rt. Szent Márton napi ünnepségén tett kijelentései önmagukon is túlmutatnak. A miniszterelnök mondanivalójának lényege, hogy a versenyágazatokat le kell választani, s részben vagy egészben privatizálni. Mindezt akkor mondta a miniszterelnök, amikor az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ugyan már gyakorlatilag elkészítette a magánosítási koncepciót, az azonban korántsem találkozik a kisgazdák elképzeléseivel. Hogy a konkrét ügyben egyelőre messze van az Orbán-Torgyán paktum, azt jelzi: a mezőgazdasági miniszter tüntetőleg távol is maradt a hagyományteremtési szándékkal megtartott ünnepségtől.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a privatizáció általánosságban is jellemzi-e a majd az Orbán-kormány tevékenységét. Egy magát polgárinak tételező kormánynak elvileg talán mégiscsak többet kellene tennie az állami tulajdon lebontásáért, mint szocialista dominanciájú elődjének. Orbánék azonban eddig nemcsak a kommunikációban fektettek erre kisebb súlyt, de tevékenységük is inkább csak arra korlátozódott, hogy befejezzenek egyes korábbi akciókat – a Matáv, az OTP, a BorsodChem maradék részvénycsomagjainak eladását.

A közelmúltban elhangzott tervek talán némi fordulatot sejtetnek. Hamarosan indul például az Antenna Hungária-részvények nyilvános kibocsátása, még az is szóba került, hogy talán ez esetben sem kellene ragaszkodni a többségi állami részesedéshez. Bármennyire vitatható is a kibontakozó technika, hamarosan eladják a Postabankot is. Jövőre pedig szintén lehetne mit piacra dobni: a Richter és a Mol 25 százalékos csomagja mellett az MVM, vagy éppen a Magyar Posta részvényeit.

Úgy tűnik, a jól ismert forgatókönyv most is beigazolódik: a kormányoknak mindig a választásokhoz közeledve jön meg a privatizáló kedve. –