BEZÁRT MÚZEUM – Elavult őslények

Haragos, csalódott professzorok és hallgatók tiltakoznak amiatt, hogy egy egyetem bezárta patinás természettörténeti múzeumát. Az eset az Egyesült Államok híres egyetemén, a Princetonon történt a múlt hónapban. Az 1909-ben megnyitott múzeum minden évben seregnyi felnőtt és gyermekkorú látogatót vonzott. A kiállított geológiai és őslénytani leletek nagy részét az egyetem munkatársai tárták fel, s ajándékozták oda [...]

Haragos, csalódott professzorok és hallgatók tiltakoznak amiatt, hogy egy egyetem bezárta patinás természettörténeti múzeumát. Az eset az Egyesült Államok híres egyetemén, a Princetonon történt a múlt hónapban. Az 1909-ben megnyitott múzeum minden évben seregnyi felnőtt és gyermekkorú látogatót vonzott. A kiállított geológiai és őslénytani leletek nagy részét az egyetem munkatársai tárták fel, s ajándékozták oda a múzeumnak. Akadnak köztük olyan ritkaságok, mint az ember terjeszkedése miatt kipusztult új-zélandi óriásmadár, a moa példányai, vagy egy csaknem teljes Allosaurus.

Az egyetem vezetői azzal védekeznek, hogy terveik szerint mintegy 65 millió dolláros költséggel öt éven belül felépítenek egy épületet, amelyben helyet kapnak majd a biológiai, légkörtudományi és geológiai tudományok leletei, kiállítási tárgyai. A múzeum bezárását ellenzők viszont attól félnek – s nem ok nélkül -, hogy addigra a gyűjteményt különböző helyekre széthordják. Az ellenzők vezére, Lincoln Hollister geológia professzor és több mint száz hallgató kérte az egyetem rektorát, adjon egy év haladékot a múzeum megszüntetésére, amíg annyi pénzt tudnak összeszedni, hogy megmentsék a gyűjteményt a szétszóratástól. Ezek a tárgyak nemcsak igen értékesek – mutatnak rá tanulmányukban -, de nagyon sérülékenyek is, ezért félő, hogy szállítás, költöztetés esetén károsodnának. A bezárást ellenzők azért is sajnálatosnak tartják a döntést, mivel szerintük egy természettudományi múzeum igen jó eszköz az ilyen jellegű tudományos ismeretek terén egyre nagyobb lemaradást mutató amerikai polgárok tanításában. A bezárással egyetértő egyik professzor viszont úgy véli, a múzeumok csak azt tudják bemutatni, milyen volt a világ. Ma viszont már eljutottunk odáig – hangzik az érvelés -, hogy meg tudjuk mutatni, miért éppen azon az úton halad a világ, amerre megyünk, és az ilyen múzeumoknak is ezt kell közvetítenie.

A még mindig folyó vita ellenére az intézményt már bezárták, mert gyorsan kellett a hely egy új – mellesleg a British Petroleum által is szponzorált – részlegnek, amely máris beköltözött a múzeum he- lyére.

Címkék: Hetilap: K+F