SYNGENTA – Zöld út

Az amerikai versenyhivatal kedvező döntésével az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy a svájci Novartis és a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyárak agrokémiai üzletágainak – tavaly elhatározott – leválasztásával és egyesülésével létrejöjjön a szakma világelső társasága. A washingtoni szövetségi kereskedelmi hivatal (FTC) – hasonlóan az ügyletet még a nyáron engedélyező Európai Bizottsághoz – két feltételt szabott: [...]

Az amerikai versenyhivatal kedvező döntésével az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy a svájci Novartis és a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyárak agrokémiai üzletágainak – tavaly elhatározott – leválasztásával és egyesülésével létrejöjjön a szakma világelső társasága. A washingtoni szövetségi kereskedelmi hivatal (FTC) – hasonlóan az ügyletet még a nyáron engedélyező Európai Bizottsághoz – két feltételt szabott: a Novartisnak el kell adnia a Flint gombaölő szereket előállító részleget, az AstraZenecának pedig a kukoricagyomok ellen használatos termékek gyártásáról kell lemondania.

A cégek a maguk részéről elébe mentek a jóváhagyásnak. A Novartis már korábban megállapodott a német Bayerrel az említett részleg eladásáról (az ár 1,33 milliárd svájci frank), az AstraZeneca pedig egy nappal az FTC-döntés előtt jelentette be, hogy a Dow Chemicalhez tartozó Dow Agrosciencesnek adja át a szóban forgó termékcsaládot.

Az új cégben, a Syngentában a Novartis részvényeseinek 61, az AstraZeneca tulajdonosainak 31 százalékos érdekeltsége lesz. A vállalatot a tervek szerint november közepén bevezetik a zürichi, a londoni, a stockholmi és a New York-i tőzsdékre, 85 és 105 svájci frank (48 és 59 dollár) közti áron.

A svájci központú, mintegy száz országban tevékenykedő Syngenta éves árbevétele a divesztíciók után hozzávetőlegesen 8 milliárd dollár lesz, alkalmazottainak száma megközelíti a 24 ezret. Forgalmát tekintve a cég messze megelőzi az ágazat másik két nagyágyúját, a Monsantót és a Dupont de Nemours-t, globális piaci részesedése alapján a növényvédelemben az első, a vetőmag-feldolgozásban a második, a vetőmaggyártásban pedig a harmadik lesz. –

Címkék: Hetilap: Röviden