PANNONPLAST – Szerény profitbővülés

A legtöbb tőzsdei papírhoz hasonlóan csökkent a Pannonplast részvényének árfolyama pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, azt követően, hogy a cég közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését. A Pannonplast-csoport szeptember végéig 18,8 milliárd forintos árbevételt ért el, s a forgalom 50 százaléka származott exportból. A kivitel növekedése rendkívül dinamikus volt, elérte az 55 százalékot, miközben a teljes nettó árbevétel [...]

A legtöbb tőzsdei papírhoz hasonlóan csökkent a Pannonplast részvényének árfolyama pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, azt követően, hogy a cég közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését. A Pannonplast-csoport szeptember végéig 18,8 milliárd forintos árbevételt ért el, s a forgalom 50 százaléka származott exportból. A kivitel növekedése rendkívül dinamikus volt, elérte az 55 százalékot, miközben a teljes nettó árbevétel 30 százalékkal nőtt a bázisadatokhoz képest.

A társaság üzemi eredménye azonban nem növekedett az árbevételhez hasonló mértékben. Az olajár tartós emelkedése miatt ugyanis a műanyag-alapanyagok árai magas szinten stabilizálódtak, és ez jelentősen növelte a Pannonplast költségeit.

Az üzemi szintű eredményt csökkentette a közvetett költségek drasztikus emelkedése is, főként a nagy fejlesztéseket végrehajtó leányvállalatoknál. Mindezek hatására a harmadik negyedéves üzleti eredmény kismértékben elmarad a tavalyitól, az első kilenc havi viszont 6,3 százalékkal meghaladja az előző évi megfelelő értéket. A pénzügyi eredmény pozitív egyenlegének köszönhetően az adózott eredmény ennél némileg nagyobb mértékben, 8,7 százalékkal bővült.

A kismértékű profitbővülés mégis jó hír a tulajdonosok számára, hiszen a Pannonplast már hetekkel ezelőtt figyelmeztette részvényeseit a tervektől elmaradó eredményre, amit akkor a nyersanyagárak emelkedésével indokolt. A társaság egyébként tovább folytatja az akvizíciókat, október 9-én megszerezte a székesfehérvári Punch 100 százalékát. A növekedést segíti elő az is, hogy újabb megrendeléseket kapott meglévő partnerétől, a Hewlett-Packard magyarországi leánycégétől.

A Pannonplast idei várható eredménnyel számolt P/E (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) értéke 11-12 körüli. –