KÖRNYEZETBARÁT SZÁRNYASOK – Ürülékből áram

A pulykák és a tyúkok csupán az Egyesült Államokban évente 20 millió tonna ürüléket produkálnak. A farmerek rendszerint trágyázásra használják az értékes anyagot, amely pedig alkalmas elektromos energia előállítására is. A brit Fibrowatt cég által kifejlesztett eljárás során a szárnyasok szalmával kevert ürülékét elégetik, s az így keletkezett hővel hajtanak meg egy áramfejlesztőhöz kapcsolt gőzturbinát. [...]

A pulykák és a tyúkok csupán az Egyesült Államokban évente 20 millió tonna ürüléket produkálnak. A farmerek rendszerint trágyázásra használják az értékes anyagot, amely pedig alkalmas elektromos energia előállítására is. A brit Fibrowatt cég által kifejlesztett eljárás során a szárnyasok szalmával kevert ürülékét elégetik, s az így keletkezett hővel hajtanak meg egy áramfejlesztőhöz kapcsolt gőzturbinát. A társaság jelenleg három berendezést üzemeltet, azok együttesen évi 600 ezer tonna ürüléket dolgoznak fel, áramtermelő kapacitásuk 60 megawatt. Egy megawattal körülbelül 1000 otthon világítását lehet fedezni.

A Fibrowatt most leányvállalatok révén kíván terjeszkedni az Egyesült Államokban. A Minnesotában már megkezdett projekt a Fibrominn nevet kapta. A helyi Xcel Energyvel 50 megawattos áramszállítási szerződést írtak alá, így segítve hozzá a céget a számára törvény által előírt 125 megawattos biológiai forrású áramfejlesztés egy részének teljesítéséhez. A nyilatkozatok szerint az új berendezés környezetvédelmi hatása egyenértékű lesz azzal, mintha félmillió autót kivonnának a forgalomból Minnesotában.

Címkék: Hetilap: K+F