ADÓTÖRVÉNYEK – Működött a szavazógép

A koalíciós képviselők ismételten nagyfokú frakciófegyelemről tettek tanúbizonyságot a múlt héten, amikor is az adókra, a járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz beadott több mint 400 módosító indítványról szavaztak. Az országgyűlés ugyanis mindössze két – amúgy nem túl nagy jelentőségű – olyan javaslatot fogadott el, amelyet nem támogatott a kormány. [...]

A koalíciós képviselők ismételten nagyfokú frakciófegyelemről tettek tanúbizonyságot a múlt héten, amikor is az adókra, a járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz beadott több mint 400 módosító indítványról szavaztak. Az országgyűlés ugyanis mindössze két – amúgy nem túl nagy jelentőségű – olyan javaslatot fogadott el, amelyet nem támogatott a kormány. A végszavazás november elején lesz, s az államháztartási törvény rendelkezéseinek eleget téve november 15-éig várhatóan sor kerül kihirdetésre is.

A kormány által támogatott javaslatok egyrészt a gyermekes családok helyzetének javítását célozták, másrészt a kis- és középvállalkozóknak biztosítanak adókedvezményt beruházás esetén. Elfogadták azokat a indítványokat is, amelyek a kormány és fuvarozók közötti megállapodás részleteit “vezették át” a törvényen: így a jövedéki adóval, a taxisok áfa-visszatérítésével kapcsolatos javaslatok is megkapták a többséget. Megszavazták azt a módosítást is, amely, a korábbi kormányzati elképzelésekkel ellentétben, enyhíti a társasházak adózására vonatkozó szabályokat. Nem volt kétséges, hogy a parlamenti többség igent mond arra az indítványra, amely szerint a következő két évben 2-2 százalékponttal mérséklődik a tbjárulék-teher, szemben a korábban tervezett 3-3 százalékponttal.

Az utolsó pillanatban még “becsempésztek” egy módosító indítványt a csomagba: ennek lényege, hogy amennyiben a szociális partnerek – bizonyos határidőig – nem tudnak megállapodni a következő évi minimálbérről, akkor azt a kormány fogja meghatározni. Az idén ez a határidő november 25-e, a következő években viszont szeptember 25-e lesz. A név szerinti szavazás során – a koalíciós többségnek köszönhetően – elfogadták ezt az előterjesztést is.

A kormány által javasolt szja-adótábla megváltoztatására hétféle változatot is beadtak a képviselők, ám egyiket sem fogadták el. Hasonló sorsra jutottak az adójóváírással és a gyermekkedvezménnyel kapcsolatos indítványok is. Nem támogatta a honatyák többsége az étkezési utalványok jelenlegi rendszerének megreformálására beadott elképzelést sem. –

Címkék: Hetilap: Röviden