VESZÉLY AZ ŰRBŐL – Fenyegető aszterodiák

Bolygónkban előbb-utóbb komoly kárt tesznek a becsapódó aszteroidák – állítják brit kutatók. Nagy-Britannia kormánya szakértőkből álló bizottságot hozott létre az űrből leselkedő veszély előrejelzésére és elhárítására. A Föld-közeli űrobjektumokkal foglalkozó (Near Earth Objects – NEO’s) kutatócsoport megállapította, hogy statisztikailag minden 10 ezer évben egyszer becsapódik egy 100 méter körüli átmérőjű sziklatömb, és az ütközés ereje [...]

Bolygónkban előbb-utóbb komoly kárt tesznek a becsapódó aszteroidák – állítják brit kutatók. Nagy-Britannia kormánya szakértőkből álló bizottságot hozott létre az űrből leselkedő veszély előrejelzésére és elhárítására.

A Föld-közeli űrobjektumokkal foglalkozó (Near Earth Objects – NEO’s) kutatócsoport megállapította, hogy statisztikailag minden 10 ezer évben egyszer becsapódik egy 100 méter körüli átmérőjű sziklatömb, és az ütközés ereje megfelel egy 100 megatonnás bombáénak. Az, hogy egy 1 kilométer átmérőjű aszteroida ütközzön a Földdel, minden 100 ezredik évben valószínűsíthető. Az ezzel járó robbanás a számítások szerint tízmilliószor haladja meg a hirosimai atombomba erejét.

A csillagászok egy része úgy véli, és ez a nézet általánosan elfogadottá vált. hogy 65 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok kihalását egy 10 kilométeres nagyságrendű objektum becsapódása okozta. Nincs még arról tudomásunk, hogy az emberi faj földi jelenléte óta bárkit is aszteroida pusztított volna el, de a népsűrűség növekedésével és az idő múlásával egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez bekövetkezik.

A szakértői csoport elemzése a Földtől 12 holdnyi távolságra elvonuló 2000 RD53 aszteroida megjelenésével egy időben került nyilvánosságra. Ez az űrbéli szikla csaknem 400 méteres átmérőjű, s mint tudjuk, nem ütközött a Földdel. Lehetséges azonban, hogy a következővel már nem lesz ilyen szerencsénk. –

Címkék: Hetilap: K+F