A JÓTÉKONY CIÁN – Gyilkos sejtek pusztítója

Vessük be a cianidot a rák elleni harcba! Az ötlet egyszerű – zúdítsuk a halálos mérget a daganatos sejtekre, anélkül, hogy a szervezet egészét károsítanánk. Egy kutatás most bemutatott eredményei arról tanúskodnak, hogy a stratégia jó. “Reményeink szerint egy éven belül hozzáfoghatunk az állatkísérletekhez” – számol be a tervekről Mahendra Deonarain, a londoni Imperial College [...]

Vessük be a cianidot a rák elleni harcba! Az ötlet egyszerű – zúdítsuk a halálos mérget a daganatos sejtekre, anélkül, hogy a szervezet egészét károsítanánk.

Egy kutatás most bemutatott eredményei arról tanúskodnak, hogy a stratégia jó. “Reményeink szerint egy éven belül hozzáfoghatunk az állatkísérletekhez” – számol be a tervekről Mahendra Deonarain, a londoni Imperial College azon kutatócsoportjának vezetője, amely a kezelést kifejlesztette az Antisoma biotechnológiai cég számára.

A kutatóknak biztosítaniuk kell, hogy a beavatkozás révén cianid ne keletkezzen sehol máshol, csakis a daganatos szövetekben. Ennek érdekében egy “furcsa párt”, két összepárosított fehérjét juttatnak a vérkeringésbe: a két darabból álló molekula tartalmaz egy immunrendszeri ellenanyagot és egy növényi enzimet. A kizárólag a tumorsejtekhez kötődő ellenanyag horgonyként szolgál, míg a tapiókából kivont enzim cianidgyárként működik.

Amint az ellenanyag kapcsolódik a tumorsejthez, a tapióka enzim által kis mennyiségben termelt cianid bejut a sejtekbe, nyomban elpusztítva azokat. A célsejteken kívül megjelenő erősen mérgező vegyületet a máj hatástalanítja.

A módszer a növényvilágban jól bevált biokémiai fegyvert használja ki: a tapióka, a sárgabarack vagy a mandula esetében is ismert az a jelenség, hogy az őket fogyasztó ízeltlábúak ellen ciánvegyületekkel védekeznek. Az állatok rágicsálásának hatására a növényben egy különös enzim, a linamaráz termelődik. Ez a fehérje azzal a céllal jön létre, hogy a növényben lévő linamarin cukormolekulát cianiddá alakítsa, így tartva távol a hívatlan vacsoravendégeket.

A kétlépéses kezelés első fázisában a betegek a kettős fehérjét kapnák meg, majd a következő szakaszban linamarint juttatnának a szervezetükbe. A linamarin hamar átjárja az egész testet, és ahol jelen van a linomeráz enzim – azaz kizárólag a rá-kos sejtekben -, ott az enzimatikus reakcióban az ártalmatlan cukormolekulák azon nyomban cianidvegyületekké alakulnának át.

A kutatók kezdetben a vastag- és végbélrákra szűkítik le a kísérletet, de a későbbiekben a megfelelő ellenanyagok kiválasztásával a rosszindulatú sejtek teljes skálája ellen lehet majd használni a módszert.

Címkék: Hetilap: K+F