AQUAPARKOSÍTÓK – Csúszó pénzek

Néhány éven belül behálózzák majd az országot a vízi szórakoztató központok. Lázasan készülnek a tervek, s a július óta működő hajdúszoboszlói aquapark mellett hamarosan újabb élményfürdők nyílnak.

Tartottunk attól, hogy a 3 ezer forintos naipijegy riasztó lesz, ám hamar kiderült: akkora az érdeklődés, hogy további élményelemekkel kell bővíteni a július elején megnyílt első magyarországi aquaparkot – mondja Czeglédi Gyula, az üzemeltető Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Rt. vezérigazgatója. A városi gyógyfürdő és strand mellett kempinget, utazási irodát, szanatóriumot működtető, ásványvizet előállító gyógy-kozmetikai termékcsaládot is forgalmazó cég a helyi önkormányzat tulajdonában van, de a vezérigazgató büszkén említi, hogy ugyanolyan szemlélet uralkodik náluk, mint egy magáncégnél, megfejelve jó adag lokálpatriotizmussal.

Az öt évvel ezelőtt kidolgozott fejlesztési program alapján előbb korszerűsítették az infrastruktúrát, majd – kisebb részben szakminisztériumi és területfejlesztési támogatásból, zömében saját erőből – modernizálták a gyógyfürdőt, bővítve annak kapacitását is. Az élményfürdő ötletét az adta, hogy 1997-ben a Phare területfejlesztési pályázatot hirdetett meg (a hangsúlyt az idegenforgalomra helyezve), s a társaság az Európai Unió által is preferált családi turizmust megcélozva úgy döntött, megpróbál élni a lehetőséggel. Mivel a gyógyfürdőjéről híres Hajdúszoboszlón nyaranta a strandturizmus hozza a legtöbb látogatót – naponta mintegy 10 ezren keresik fel a strandot -, felmérést végeztek a fürdőzők körében, hogy mi hiányzik nekik. Mint kiderült, jóval több vízi élményt szeretnének kapni. A hagyományos ülőfürdő a többség számára már nem elég vonzó, a pezsgő- és hullámfürdő pedig nem kínál elég izgalmat. Ezért az üzemeltetők úgy döntöttek, hogy mielőtt a strand rekonstrukciójába belefognak, a hozzá tartozó zöld területen aquaparkot létesítenek.

A Phare-forrásból – amely időközben átkerült a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium területfejlesztési alapjába – 82,5 millió forintos támogatást kaptak, de ezt nem kizárólag a park építésére fordították. A családi turizmus jegyében a helyi repülőklub, a lovasbarátok egyesülete is kapott belőle.

Az aquapark öt hónap alatt épült fel, 290 millió forintból (a Gazdasági Minisztérium kamattámogatást nyújtott a fejlesztéshez). Hogy ennyiből sikerült “kijönni”, az annak is köszönhető volt, hogy Közép- és Kelet-Európában ez az első ilyen beruházás. A megbízást végül elnyerő spanyol cég, az Action Park ugyanis komoly engedményt adott (beérkezett 600 millió forintos árajánlat is), mivel referenciamunkának szánta a létesítményt a térségben.

JÓ KEZDÉS. Az eredmény egyelőre felülmúlja az üzemeltetők várakozásait: a strandvendégek 16-18 százaléka a parkba is belépőt vált (a két órára szóló jegy ára 1400 forint), s nem ritka, hogy 300-400 vendég napijegyet is vesz. Mindez napi 2,0-2,5 millió forintos bevételt hoz, s míg az induláskor szeptember végéig 65 millió forint összforgalmat terveztek, már augusztus közepéig 67 millió forintot értek el. “Nehéz kalkulálni, mert a látogatottság időjárásfüggő, de elképzelhető, hogy végül a 80 milliót is eléri az idei bevétel” – bizakodik Czeglédi Gyula, aki természetesen örül a szeptember közepi kellemes időnek. Eredetileg egyébként 4,5 év megtérüléssel számoltak, ám az eddigiek alapján ez akár egy esztendővel is lecsökkenhet. A jó kezdés meghozta az étvágyukat, a jelenleg másfél hektáron üzemelő aquaparkot mindenképpen bővíteni akarják, s ehhez állami támogatásra is számítanak, arra alapozva, hogy Hajdúszoboszló a Széchenyi-terv egyik kiemelt települése.

Követőkben nem lesz hiány. Mogyoród határában már megkezdte a közművesítést az Aquapolice Kft., hogy jövőre megnyithassa 11,5 hektáros vízi vidámparkját. Farkas István, a helyi önkormányzat munkatársa elmondta, tárt karokkal fogadták a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő befektető társaságot, hiszen a projekt tovább növeli a település turisztikai vonzerejét. A beruházó már több éve folytat előkészületeket, a piaci elemzés, a nemzetközi helyzet felmérése, a Magyarországon számba jöhető helyek feltérképezése mellett felvéve a kapcsolatot az európai víziparkok egyesületével, illetve a World Waterpark Associationnel is.

KIEGÉSZÍTŐ PROGRAM. A vízi park mellett a társaság kempinget is létesít, arra alapozva, hogy a környéken lévő Hungaroringnek és egy gokartpályának köszönhetően Mogyoród többnapos programot kínál az idelátogatóknak. Szűcs Gyula, az Aquapolice ügyvezetője kiemeli, hogy létezik olyan vízi park, amely sík területre épül, s tornyokat kell emelni a csúszdák megfelelő lejtéséhez, ám ők – kihasználva a terület adottságait – domboldalra telepítik a létesítményt, így a csúszdák a talaj mentén haladnak. Jó néhány kivitelező egyébként már jelezte részvételi szándékát az 1,0-1,2 milliárd forintot igénylő projektben, ahol az elképzelések szerint a belépő 10 dollárnak megfelelő összegbe kerül majd.

Szeged városrendezési tervében szintén szerepel egy szórakozató park kialakítása a felújított téglagyári Sancer-tavak mellett, az állatkert szomszédságában. A 15 hektáros területnek csak kisebb része az önkormányzaté, a többi magántulajdonban van. Mint Novák István főépítész mondja, a két érdeklődő befektető – egy olasz és egy német cég – egyaránt aquapark építésére tett javaslatot.

Balatonfüreden már három éve felvetette a hírhedtté vált görög falu építője egy élményfürdő gondolatát, s az idén újból előállt ezzel az ötlettel, ám több jogszabályba is ütközik, hogy a kiszemelt területet eképpen hasznosítsák. A városban megoszlanak a vélemények, sokan olyan komplexumot szeretnének, például konferencia- és/ vagy szórakoztató központot, amely alkalmas a szezon meghosszabbítására, míg az időjárás viszontagságainak kitett vízi szabadidőcentrum erre aligha megfelelő. Az önkormányzatnál ugyan döntés született arról, hogy amennyiben a Görög Falu Kft. megépíti a tervezett autós bevásárlóközpontot, az aquapark projektet is megindítanák, de a feltételként szabott munkálatok eddig nem kezdődtek el. S egy ideig nem is fognak, hiszen a közgyűlés július végén feloszlatta magát, s az októberi időközi választásig nem születhet határozat az ügyben.

Zalaegerszegen májusban adtak át egy termálfürdőt, s a közgyűlés által jóváhagyott program keretében konferenciatermet, szállodákat, panziókat, üdülőterületet kívánnak kialakítani. A projekt részeként 7 hektáros aquapark is létesülne a várostól északra fekvő mesterséges víztározónál, a Gébárti-tónál. A tanulmányterveket most készítette el az Inter Alia Kft., mely Hajdúszoboszlón már részt vett ilyen jellegű munkában. “Az előzetes becslések szerint a beruházás költsége meghaladja a félmilliárd forintot. Szeretnénk a projekttel a Széchenyi-tervhez kapcsolódni, s egyéb pályázati pénzeket is szerezni. A terület az önkormányzaté, s ha szükséges, potenciális befektetőket is keresünk, de a létesítményt legalább 51 százalékban városi tulajdonban képzeljük el” – foglalta össze az elképzeléseket a Figyelő kérdésére Nédár György, az önkormányzat beruházási csoportvezetője. Az idén az építési engedélyezési szintig szeretnének eljutni, az átadást pedig 2002 tavaszára tervezik.

EGÉSZ ÉVBEN. Budapesten sem tétlenkednek: augusztus 29-én a főváros tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. és a német Deyle Planungsbüro 3 millió forintos alaptőkével megalapította a Dagály Élményfürdő Kft.-t, a nevében szereplő objektumban kialakítandó zárt vízi szórakoztató központ előkészítésével, tervezésével kapcsolatos munkák elvégzésére. Rák Tibor, az új cégben 50 százalékos tulajdonrészt jegyző részvénytársaság műszaki igazgatója arról számolt be, hogy a kivitelezésre és az üzemeltetésre újabb kft.-t hoznak majd létre. A 3 milliárd forintos, 4-5 éves megtérülési idővel kalkulált beruházáshoz szükséges összeget a német fél adja (amely már létesített és üzemeltet élményfürdőket), ehhez várhatóan Phare-pénzeket és egyéb uniós támogatást is szerez, a vegyes vállalat ugyanakkor a Széchenyi-tervtől, s további pályázatoktól is remél támogatást. A Dagály 9,7 hektáros területéből 3 hektáron építik meg az egész évben működő vízi szórakoztató központot, tehát a strandfürdő is megmarad. A kivitelezést tavasszal kezdenék el, s nyolc hónap alatt be is fejeznék.

Címkék: Hetilap: Cég+piac