OROSZORSZÁG – Adósságcsere

A Londoni Klubbal februárban tető alá hozott adósságrendezési megállapodás értelmében Oroszország kibocsátotta azt a 21 milliárd dollár értékű új eurokötvényt, amelyre a tartozás részleges elengedése után megmaradt összeget konvertálják. A kötvényekből 2,8 milliárd dollár értékű papír 10 éves, a további 18,2 milliárdnyi pedig 30 éves lejáratú. A kibocsátással egyidejűleg az orosz fél 275 millió dollár [...]

A Londoni Klubbal februárban tető alá hozott adósságrendezési megállapodás értelmében Oroszország kibocsátotta azt a 21 milliárd dollár értékű új eurokötvényt, amelyre a tartozás részleges elengedése után megmaradt összeget konvertálják. A kötvényekből 2,8 milliárd dollár értékű papír 10 éves, a további 18,2 milliárdnyi pedig 30 éves lejáratú. A kibocsátással egyidejűleg az orosz fél 275 millió dollár értékben törlesztette a 2010-es lejáratú kötvények tőkerészének 9,5 százalékát és az idén augusztus végéig esedékes kamatokat.

Az adósságszolgálattal kap-csolatban Viktor Gerascsenko jegybankelnök úgy nyilatkozott, hogy Oroszországnak nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kibővített hitelének következő részletére a kötelezettségek teljesítéséhez, mert – a vártnál nagyobb adóbevételeknek és a magas olajáraknak köszönhetően – saját erejéből is elő tudja teremteni a szükséges pénzt. Kijelentése azért is feltűnést keltett, mert az IMF szeptember közepén kezdi meg az orosz gazdaság helyzetének újabb áttekintését, és ennek függvényében dönt arról, átutalja-e a 640 millió dolláros részletet. Megfigyelők szerint az IMF főként a szerkezeti reformok hiányát kifogásolja majd, és mivel Moszkvának csakugyan nincs égető szüksége a hitelre, megeshet, hogy nem vállalja a pénzintézet feltételeit, s így a tárgyalások eredménytelenül zárulhatnak. Másrészről Gerascsenko immár nem az első számú illetékes a kérdésben, miután a Kremlben bejelentették, hogy az IMF-fel folytatandó tárgyalásokon Oroszországot a jövőben nem ő, hanem Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Putyin elnök bizalmi embere képviseli.

Kudrin a jövő évi költségvetési tervezet kapcsán kiemelte, hogy az újonnan felveendő hitelek összege kisebb lesz a törlesztendő tartozásnál, így a nettó adósságállomány hosszú idő óta először csökkenni fog. A büdzsétervezet, melyet a minap terjesztettek a parlament alsóháza elé, nullszaldót irányoz elő: a bevételi és a kiadási főösszeg egyaránt 1193,5 milliárd rubel, a várható GDP 15,4 százaléka. A kormány 30 rubel/dolláros árfolyammal, 12 százalékos inflációval és 4 százalékos GDP-növekedéssel számol, de elemzők látnak esélyt az utóbbi prognózis túlteljesítésére, amennyiben az olajárak továbbra is magasak lesznek.

Címkék: Hetilap: Röviden