Modellháttér

A különböző modellekhez készült elemzések a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által ajánlott egyéni nyugdíjszámító program alapján készültek; a program a felügyelet honlapján (wwww.pszaf.hu) megtalálható A “megfontolandó” kategória a 3 százaléknál kisebb nyereség vagy veszteség esetén szerepel, a program az ennél nagyobb eltéréseknél már a visszalépést, illetve a magánnyugdíjpénztárban maradást ajánlja A jelenlegi és a [...]

A különböző modellekhez készült elemzések a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által ajánlott egyéni nyugdíjszámító program alapján készültek; a program a felügyelet honlapján (wwww.pszaf.hu) megtalálható

A “megfontolandó” kategória a 3 százaléknál kisebb nyereség vagy veszteség esetén szerepel, a program az ennél nagyobb eltéréseknél már a visszalépést, illetve a magánnyugdíjpénztárban maradást ajánlja

A jelenlegi és a pályakezdéskor érvényes bruttó fizetések meghatározásánál a KSH adott szektorokra vonatkozó átlagadatait vettük figyelembe

Nem számoltunk az úgynevezett bónuszévekkel, vagyis azzal az idővel, amelyet valaki (Magyarországon) nem munkával töltött, de az aktuálisan érvényes előírások alapján a nyugdíjszámításnál szolgálati időként kell figyelembe venni (például: a sorkatonai szolgálat, felsőfokú tanulmányok, GYES, külföldön végzett munka)

A nyugdíjba vonulás évének a 62. életévet tekintettük; azzal számoltunk, hogy senki sem használja ki a törvény adta lehetőségeket a kötelező tagdíj kiegészítésére és mindenki egy életre szóló életjáradékot választ

Gábor

ÉLETKOR: 22 év

VÉGZETTSÉG, SZAKMA: Szakmunkásképző, autószerelő.

MUNKAHELY: Rögtön a szakmunkásvizsga után, 18 évesen kezdett el dolgozni, előbb egy kis győri autószerelő műhelyben. Két évvel ezelőtt viszont sikerült munkát kapnia egy autógyárban, azóta is ott dolgozik, fizikai munkásként, szalag mellett.

FIZETÉS: Tavaly az országos gépipari átlagbérnek megfelelő összeget, vagyis havi bruttó 84 ezer forintot keresett, ami az országos béreket 8 százalékkal meghaladja.

A JÖVŐ: Arra számít, hogy mire 62 évesen nyugdíjba megy, kissé előrehalad a ranglétrán, s ez majd a fizetési borítékban is érezhető lesz: az utolsó munkában töltött évében az országos átlagfizetésnél 16 százalékkal keres majd jobban.

Ilona

ÉLETKOR: 29 év

VÉGZETTSÉG, SZAKMA: Pénzügyi szakközépiskolát és különböző banki tanfolyamokat végzett banktisztviselő.

MUNKAHELY: Az érettségi óta ugyanabban a bankban dolgozik. Eddig csak lassan araszolgatott fölfelé a ranglétrán, most levelezőn főiskolára is jár.

FIZETÉS: Tavaly havi bruttó 165 ezer forintot keresett, több mint kétszeresét az országos kereseti átlagnak.

JÖVŐ: Arra számít, hogy a különböző tanfolyamok és képzések most már a szakmai előremenetelében is éreztetik hatásukat, és az idő haladtával – köszönhetően a majdani diplomának is – előbb vagy utóbb valamilyen középvezetői pozícióba kerül. Mire tehát nyugdíjba megy, a fizetése legalább három és félszerese lesz az országos átlagnak.

Tamás

ÉLETKOR: 31 év

VÉGZETTSÉG, SZAKMA: Főiskola, tanár.

MUNKAHELY: A tanári pálya iránt elhivatottságot érez, ezért a diploma óta egy fővárosi iskolában tanít, esténként pedig keresetkiegészítés gyanánt még taxizik is.

FIZETÉS: Tavaly bruttó 72 ezer forintot keresett havonta, vagyis az elhivatottságra szüksége is van, hiszen keresete éppen csak elég a megélhe- téshez.

JÖVŐ: Mivel a nyugdíjába csak a tanári fizetése számít, azt reméli, hogy a különböző kormányok ígéretei előbb-utóbb valóra válnak, s mire nyugdíjba megy, pedagógusként is versenyképes fizetése lesz. De legalábbis kismértékben, 20 százalékkal fölötte lesz majd az országos átlagnak.

Anna

ÉLETKOR: 34 év

VÉGZETTSÉG, SZAKMA: Orvosi egyetem, belgyógyász.

MUNKAHELY: A diploma óta egy vidéki nagyváros kórházában gyógyít, s most kezdi kiépíteni praxisát.

FIZETÉS: A kórházban a szokásos, meglehetősen alacsony fizetést kapja, viszont egyre több a magánbetege és azt reméli, hogy egy-két éven belül egy induló magánklinikán tisztességes fizetéssel járó állást kap. Most 72 ezer forint a bruttó fizetése, amivel éppen hogy csak az országos fölött keres.

JÖVŐ: Arra számít, hogy néhány éven belül többszörösére emelkedhet a havi fizetése, hiszen van egy ígérete, hogy a városban hamarosan felépülő magánklinikán vezető pozíciót szánnak neki. Vagyis nyugdíjas korára igencsak jól kereső orvos lesz belőle, s reményei szerint legalább az országos átlag négyszeresét viheti majd haza.