HETI PORTFÓLIÓ – Kis papírokban bízva

Jóval magasabb hozamot vár Gombás Gábor, a Trust Alapkezelő igazgatója az elkövetkezendő egy évben a részvényektől, mint az állampapíroktól. A BorsodChem és a Mol mellett különösen a kis részvényekben lát fantáziát a szakember, aki azonban a piac egészében bízik. Ajánlata is ezt tükrözi: 40 százalékban a BUX-kosár összetételének megfelelő részvényvásárlást javasol. (Kétmilliós tőke esetén a [...]

Jóval magasabb hozamot vár Gombás Gábor, a Trust Alapkezelő igazgatója az elkövetkezendő egy évben a részvényektől, mint az állampapíroktól. A BorsodChem és a Mol mellett különösen a kis részvényekben lát fantáziát a szakember, aki azonban a piac egészében bízik. Ajánlata is ezt tükrözi: 40 százalékban a BUX-kosár összetételének megfelelő részvényvásárlást javasol. (Kétmilliós tőke esetén a tranzakciósorozat egy kontraktusnyi szeptemberi határidős BUX vásárlásával is kiváltható. A BUX értékének megfelelően 850 ezer forint vándorolna 3 hónapos diszkontkincstárjegybe, s ez az összeg nemcsak fedezetként, hanem finanszírozási alapként is működne.)

A BUX pozíciót azonban nem feltétlenül tartaná meg lejáratig Gombás Gábor, hanem abban a pillanatban, ahogy a prompt index értéke elérné a 10 ezer pontot, túladna a kosárnak megfelelően összeválogatott papírokon. A képződött nyereséget pedig szintén 3 hónapos diszkontkincstárjegybe fektetné.

A BorsodChemben azért lát fantáziát, mert úgy véli, hogy a TVK-ban többségi részesedést szerzett cégnek óriási a növekedési potenciálja. A Mol túlzottan alulértékeltnek számít a tényleges cash-flow termelési képességéhez képest, míg a Fotex esetében az Ajka Kristály külföldön történő megerősödését, illetve a Fotex internetes áruházát tartja jelentős húzóerőnek a szakember. Szintén a komoly növekedési potenciál okán lát fantáziát az igazgató a Mezőgépben, a Pannonplastban és a Synergonban.

Természetesen Gombás Gábor mind a hat részvény kapcsán megszab egy tartási határt. A BorsodChem-részvényektől már 15 ezer forintos áron megválna, míg a Mol esetében 5900 forint volna a limit. A Fotexet 490, a Mezőgépet 2450 forinton értékesítené, míg a Pannonplast esetében 8 ezer, a Synergonnál pedig 3500 forint volna a likvidációs érték. Az ily módon keletkező tőkét következetesen rövid lejáratú állampapírokba fektetné a szakember.

*2 millió forint befektetése esetén 1 kontraktusnyi, szeptemberi határidőre, fedezetként 3 hónapos diszkontkincstárjegy