HETI PORTFÓLIÓ – Őszi részvényszezon

Mind a részvények, mind a kötvények piacának kilátásait illetően bizakodó Nagy Zoltán, az Europool Alapkezelő Rt. befektetési igazgatója. Az általa összeállított portfólió elemeiből azonban jól látszik, hogy a részvénypiacon mégiscsak jobb teljesítményre számít a szakember, az állampapírok aránya ugyanis csupán 10 százalékos. Az utóbbiak közül a 2003/K-t tartja vételre érdemesnek Nagy Zoltán, mert e kötvény [...]

Mind a részvények, mind a kötvények piacának kilátásait illetően bizakodó Nagy Zoltán, az Europool Alapkezelő Rt. befektetési igazgatója. Az általa összeállított portfólió elemeiből azonban jól látszik, hogy a részvénypiacon mégiscsak jobb teljesítményre számít a szakember, az állampapírok aránya ugyanis csupán 10 százalékos.

Az utóbbiak közül a 2003/K-t tartja vételre érdemesnek Nagy Zoltán, mert e kötvény paraméterei felelnek meg leginkább a MAX indexének. A részvények közül a BUX öt legjelentősebb papírját igyekszik kosárbeli összsúlyukkal szerepeltetni, míg a kis részvények helyett két kosáron kívüli papírt ajánl: a Brau Uniont és az Émászt.

A legnagyobb arányban, s némileg túlsúlyozva, az OTP Bank részvényei szerepelnek az ajánlatban, mert az alapkezelő szerint a pénzintézet – a magyar gazdaság folyamatos növekedését és az átszervezésekből adódó költségcsökkentést meglovagolva – még jelentős profitnövekedést érhet el.

A Matáv és a BorsodChem az idén várható átlagos teljesítményük miatt, míg a Mol a bizonytalan helyzetéből adódóan “csak” akkora részesedéshez jutott, mint amekkora a BUX kosárbeli érték alapján indokolt. A Richtert pedig viszonylag alulsúlyozta az alapkezelő, méghozzá azért, mert az elmúlt két hónap áremelkedése miatt már korántsem annyira olcsó a részvény. A TVK esetében viszont a következő két évben magas nyereségnövekedéssel számol.

A Brau Union papírját a szintén alacsony P/E-értéken (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) kívül azért tartja figyelemreméltónak a szakember, mert a cég az elmúlt években szűkülő piacon is folyamatosan növelni tudta részesedését, s az idén – amikor immár a piac bővülése tapasztalható a borfogyasztás rovására – a termékei iránti kereslet egyre nő.

Az Émászt is az alacsony P/E-ráta, a kellemes meglepetést okozó eredmények, valamint a menedzsment kedvező megítélése miatt tekinti jó vételnek