RÉSZVÉNYPIAC – Visszatért az unalom

Átmenetinek bizonyult a két héttel ezelőtti optimista hangulat a Budapesti Értéktőzsdén. A múlt héten ismét több mint 300 ponttal csökkent az index. Ráadásul a forgalom az elmúlt napokban mindvégig jócskán alatta maradt a 10 milliárd forintnak.

Meglehetősen gyengén teljesítettek az elimúlt héten a nemzetközi tőzsdék. Ennek több oka van: a Távol-Keleten a japán gazdaság még mindig nem hagyta teljesen maga mögött a recessziót, míg az Egyesült Államokban éppen a legutóbb publikált 5,2 százalékos gazdasági növekedés továbbra is inflációs veszélyt jelez. Pozitív fejlemény viszont, hogy e hét elején kismértékben felfelé korrigált a múlt héten 11 százalékos veszteséget elszenvedő Nasdaq, amelynek értéke ismét a lélektani határnak tekintett 4000 pontos érték alá került. De egyelőre, úgy tűnik, a komoly tőkét megmozgató intézményi befektetőket a túlnyomóan kedvező amerikai féléves gyorsjelentések még nem ösztönzik vásárlásokra.

A magyar piacra jellemző kiváró magatartás kialakulásához, illetve a két héttel ezelőtti optimizmus lehűtéséhez az is hozzájárulhatott, hogy az elsőként publikált gyorsjelentések csalódást okoztak a várakozásokhoz képest. Igaz, amíg a Richter 25 százalékkal növekvő üzemi eredményével elégedettek lehettek a befektetők, a Pannonplast mindösz-sze 14,1 százalékkal bővülő üzemi eredménye – különösen a felfokozott várakozásokhoz képest – kiábrándító volt.

Az eddig kikerült adatok ellenére az elemzők továbbra is 36,5 százalékos súlyozott eredménynövekedést várnak a BUX-kosárban szereplő cégektől. Ezen belül is kiemelkedően – több mint 100 százalékkal – nőhet a két vegyipari társaság, a BorsodChem és a TVK adózás utáni profitja. A Moltól 34,5 milliárdos profitot várnak az elemzők, bár a féléves eredmény dinamikus növekedése az előrejelzések szerint nem ismétlődik majd meg a második félévben.

Az elmúlt héten mindössze három cég részvényének árfolyama emelkedett a Budapesti Értéktőzsdén. Az Arago, mint pénzügyi befektető megjelenése óta először emelkedett – igaz mindössze 2,4 százalékkal – a Pick árfolyama, ami a Zalakerámia-hitel átütemezésének közvetett hatása is lehet, hiszen az egykori kárpótlásijegy-hasznosító mindkét társaságban jelentős részesedéssel rendelkezik. A hét vesztese 17,7 százalékos árfolyamcsökkenéssel a kiábrándító féléves eredményt közlő Pannonplast volt. –